Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Lasarettsområdet skulle passa bra för utbildning och forskning

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

På lasarettsområdet kan man knyta forsknings- och utbildningsinstitutioner från hela regionen som har inriktning på sjukvård, till de byggnader och vårdavdelningar som redan finns, och som redan är anpassade för dessa ändamål. Det menar Mats Fuchs.

Bild: Emil Langvad

Annons

När jag passerar den gamla sjukhustomten på mina dagliga cykelturer längs Munkavägen, återupplever jag inte bara alla ljusa minnen från mitt yrkesliv på psykakuten, utan dessvärre en sinnebild av ett monumentalt högerpolitiskt haveri, mycket större än Landborgsgaraget. Dessa exempel är två, ett kommunalpolitiskt och ett regionpolitiskt, gigantiska misslyckanden, som kostat oss skattebetalare jättelika belopp, med pengar som har kastats rakt ut i sjön.

Den resa som styrande politiker i Region Skåne gjorde tillsammans med konsulter, byggbolag och övriga involverade planerare och administratörer, när man tänkte bygga ett nytt sjukhus i centrala Helsingborg, tål att jämföras med Titanic. Möjligtvis med den skillnaden att det slutgiltiga haveriet var självförvållat, och inte orsakat av en krock med ett isberg.

Annons

Annons

Under åren radade man upp det ena misslyckandet efter det andra.

Inga kostnadskalkyler hölls som planerat så att kostnaderna skenade, inga byggplaner fungerade, logistiken havererade, de styrande politikerna förlorade kontrollen helt, och det som kanske var värst av allt var att regionstyrelsen mörkade de kraftigt ökade omkostnaderna för allmänheten och för media. Vi skattebetalare har inte heller fått information om vad slutnotan för detta haveri har kostat oss. Det man själv kan utläsa i olika artiklar, är att totalkostnaden landar någonstans mellan 10 och 15 miljarder kronor. Det rör sig alltså om astronomiska belopp.

Nu har politikerna beslutat om att det ska byggas ett nytt sjukhus på Östra Ramlösa i Helsingborg, Med rätt kunskaper hos rätt regionpolitiker, kunde man insett detta redan 2014, så att haveriet på den gamla lasarettstomten kunde ha undvikits från början.

Nu är den stora frågan vad som ska göras med tomten. Den är värd cirka 750 miljoner kronor och har ett väldigt attraktivt läge. Nu har jag ett tips till de styrande politikerna i region Skåne och i Helsingborgs stad, trots att jag inte har valt dem. Jag kan bidra till att de kan återupprätta en del av sitt anseende, och att de sätter Helsingborg på kartan.

Det finns en hel del vårdavdelningar kvar och en del äldre byggnader som måste bevaras då de är kulturskyddade. I ett läge när en del nybyggnation i kommunen måste stoppas, samtidigt som det behövs en inflyttning av personer och familjer i yrkesverksam ålder, kunde man satsa på ett forsknings- och utbildningscentra på den gamla sjukhustomten.

Annons

Annons

Man hade kunnat knyta forsknings- och utbildningsinstitutioner från hela regionen som har inriktning på sjukvård, till de byggnader och vårdavdelningar som redan finns, och som redan är anpassade för dessa ändamål. Sedan hade man kunnat inrätta studentboenden i de fastigheter som är kulturskyddade, och så låta bygga ut närservice med butiker, förskola, lekplats med mera, i nära anslutning. En sådan här satsning skulle vara såväl innovativ som framåtblickande, och inte alltför dyr heller.

Med mitt förslag skulle många unga människor och barnfamiljer som vill utbilda sig inom vård och forskning, kunna lockas att flytta till Helsingborg, och förhoppningsvis bosätta sig här permanent.

Mats Fuchs

Helsingborg

Rättelse: I en tidigare version av texten angavs felaktigt att regionen styrdes av en högermajoritet mellan 2014-2018.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan