Annons

Annons

Annons

Handboll: Herrlandslaget

Pellas: "Hoppas vi får fler att spela handboll"

Sverige lämnar nu handbollens huvudstad Göteborg för landets dito, med bara en stockholmare bland spelarna i landslaget.

– Det känns väldigt roligt att få spela i Stockholm, det händer inte ofta, säger Lucas Pellas.

Text

Lucas Pellas är handbollslandslagets ende stockholmare.

Annons

Det går visserligen ingen nöd på Blågult, som inför onsdagens VM-kvartsfinal i Tele2 arena har vunnit tolv raka mästerskapsmatcher.

Men det finns utan tvekan en outnyttjad potential i svensk handboll. Som faktarutan här intill berättar kommer en klar majoritet av landslagsspelarna från Skåne och Västkusten, medan det enda bidraget från Sveriges största stad heter Lucas Pellas. Han är dessutom den av de 18 VM-spelarna som växte upp längst norrut i landet.

Startade i BK Söder

Kanske kan handbollsfebern som råder få sporten att växa – och på sikt skapa landslagsstjärnor från fler ställen i landet.

– Jag hoppas och tror det. Vi gör det ju ganska bra för tillfället och kommer långt i mästerskap, förhoppningsvis växer handbollen i takt med det både i Stockholm och på andra ställen. Jag hoppas att fler börjar spela och testa handboll, det är det vi vill åt, säger Pellas.

Annons

Annons

Han spelade sina ungdomsår i BK Söder och Hammarby, som han sedan lämnade för Lund och Lugi. Därifrån gick flytten till franska Montpellier, där han varit sedan 2020.

– Mycket handlar om kultur och det ser man också i handbollsligan, där det bara finns ett Stockholmslag (Hammarby) men massor av lag från Skåne och Göteborg.

"Blir bara glad"

Nu känns det extra stort för Lucas Pellas att få komma hem till Stockholm och för första gången i karriären spela landskamper där. Till råga på allt inför storpublik på Tele2 arena, som har en publikkapacitet på minst 22 000 under finalveckan.

– Man blir bara glad att det är så stort intresse, ofta är ju anledningen att vi inte spelar där att handbollsintresset i Stockholm inte är jättestort, säger han.

– Förhoppningsvis kan vi fortsätta bjuda på den fina handboll som vi har gjort hittills i VM.

Efter tågresa från Göteborg på förmiddagen får de svenska spelarna bekanta sig med matcharenan under ett träningspass på måndagskvällen. Därefter ska Blågult bänka sig framför en tv-apparat på hotellet för att kolla på Danmark-Egypten – mötet som avgör vilket av lagen som väntar Sverige i VM-kvarten.

– Det är klart att Danmark på papperet är ett bättre lag, men Egypten är också väldigt bra och otroligt fysiska, säger Pellas.

– Ska vi ta oss så långt som vi vill måste vi ta oss an många bra lag. Vi får helt enkelt ta det som det kommer.

Annons

Fakta

Fakta: VM-svenskarnas ursprung

Av de 18 VM-spelarna kommer fem från Skåne och ännu fler från Västkusten, men bara en från Stockholm och ingen från Norrland. Här är alla spelare i truppen, med respektive spelares moderklubb.

Skåne:

Andreas Palicka, H43 Lund.

Niclas Ekberg, IFK Ystad.

Jim Gottfridsson, IFK Ystad.

Linus Persson, OV Helsingborg.

Lukas Sandell, Eslövs HF.

Halland:

Albin Lagergren, HK Varberg.

Oscar Bergendahl, HK Aranäs.

Göteborg:

Tobias Thulin, Önnereds HK.

Hampus Wanne, Önnereds HK.

Jonathan Carlsbogård, Kärra HF.

Bohuslän:

Mikael Appelgren, GF Kroppskultur.

Max Darj, Stenungsunds HK.

Olle Forsell Schefvert, GF Kroppskultur.

Småland:

Fredric Pettersson, IK Cyrus.

Östergötland:

Felix Claar, Norrköpings HK.

Södermanland:

Daniel Pettersson, Eskilstuna Guif.

Eric Johansson, Eskilstuna Guif.

Stockholm:

Lucas Pellas, BK Söder.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan