Annons

Annons

Annons

opinionEnergipriser

Aktuella frågor
”Hushåll och företag behöver stöd i en svår ekonomisk tid.”

Idag besöker vi livsmedelsföretag i Skåne. Skånska företag drabbas hårt av de höga elpriserna, skriver Magdalena Andersson, partiordförande för Socialdemokraterna, och Niklas Karlsson, ordförande för Socialdemokraterna i Skåne.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

För att stötta hushåll och företag har Socialdemokraterna presenterat en rad konkreta åtgärder.Vi har bland annat lagt ett förslag i riksdagen på en elräkningsakut, skriver Magdalena Andersson och Niklas Karlsson.

Bild: Paul Wennerholm/TT

Annons

Den som vill undersöka hur pressade svenska hushåll är ekonomiskt behöver bara gå förbi sin närmsta matbutik. Redan i början av veckan syns ofta tomrum i butikshyllorna där varorna med veckans extrapriser har legat. Matpriserna och räntorna har stigit så kraftigt att mångas veckomeny hemma utgår från vad som är billigast för dagen. Det blir ett måste när det hänger på kronor och ören för att få den egna ekonomin att gå ihop.

Bakom de stigande priserna ligger en skenande inflation, som är en konsekvens av Putins anfallskrig mot Ukraina. Förutom en global lågkonjunktur har Rysslands energikrig mot Europa skapat en allvarlig energikris. De höga elpriserna i krisens spår har alla svenskar konfronterats med.

Annons

I svåra ekonomiska tider krävs politisk vilja och politiska ambitioner för att skapa stabilitet och trygghet för både hushåll och företag.

Annons

Inför valet i september var vi socialdemokrater tydliga med att alla elkunder, både hushåll och företag, skulle få ett högkostnadsskydd för de höga elpriserna. Emot det stod högerpartierna med Sverigedemokraterna och ett löfte om ett högkostnadsskydd på plats den 1 november förra året så att hushållens ekonomi skulle räddas i god tid före jul.

Nu har vi facit: Det blev inget med det. Inte en krona har betalats ut i kompensation, nästan tre månader efter att Sverigedemokraternas och regeringens modell skulle ha börjat gälla. Ännu väntar svenska företag på besked om hur och när de ska kompenseras.

Inte heller andra ekonomiska löften har infriats, som ett pausat amorteringskrav eller ett sänkt bensinpris med 6,50 kronor och ett sänkt dieselpris med 10 kronor.

De här löftena svek Jimmie Åkesson och Ulf Kristersson. Det får nu konsekvenser för vanligt folk i en svår ekonomisk tid eftersom de planerat sin ekonomi utifrån detta.

För att stötta hushåll och företag har Socialdemokraterna därför presenterat en rad konkreta åtgärder. Vi har bland annat lagt ett förslag i riksdagen på en elräkningsakut som möjliggör för hushåll och företag att skjuta upp eller avbetala sin elräkning. Vi ser hur elskulderna ökar hos kronofogden samtidigt som företagen inte får besked om när de kommer få ekonomiskt stöd. Därför är det obegripligt att Sverigedemokraterna och regeringspartierna nu röstat ned detta förslag. Vi har dessutom föreslagit ett förstärkt barnbidrag under vintern, som de också röstat ned. Istället har Jimmie Åkesson och Ulf Kristersson prioriterat att sänka skatten för höginkomsttagare, 10 000 kronor per år rakt ner i deras fickor.

Annons

Annons

Skånska företag drabbas hårt av de höga elpriserna.

Idag besöker vi livsmedelsföretag i Skåne, följt av ett öppet möte i Ängelholm. I Skåne ligger flera av landets största matproducenter, med varor som alla svenskar känner till. Mycket el behövs i livsmedelstillverkningen.

Många svenska hushåll har förtjänstfullt och solidariskt lyckats dra ned på sin elförbrukning, men för industrin finns det ofta inget att välja på: elen måste komma så fort produktionen går igång. Därför vill vi träffa företagen och höra vad de behöver i detta svåra läge. Vi kräver att regeringen ger besked till företagen om hur och när de ska få något stöd.

Istället för att prioritera att snabbt stötta företagen och hushållen ekonomiskt har regeringen lagt kraft på att det kommande elstödet kan sekretessbeläggas. Att regeringen inte får elstödet på plats och fortfarande inte har något datum om när pengarna kommer är ett svek. Att de dessutom nu vill hemlighålla uppgifterna om stödet är allvarligt. Vi agerar därför i riksdagen och kräver att stödet ska vara öppet och kunna granskas av journalister och allmänheten.

I ett nytt säkerhetspolitiskt läge behöver svenska folket en regering som skapar stabilitet och som orkar agera för att stötta hushåll och företag. Sverigedemokraterna och regeringen lämnar istället vanligt folk och svenska företag i sticket med sina brutna vallöften.

Det ska inte ska hänga på tillfälliga extrapriser att ha råd att ställa basvaror som smör och kaffe på bordet. Eller kanske till och med en och annan falukorv.

Sverige förtjänar bättre.

SKRIBENTERNA

Magdalena Andersson, partiordförande för Socialdemokraterna

Niklas Karlsson, ordförande för Socialdemokraterna i Skåne

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan