Annons

Annons

Annons

Kriget i Ukraina

Böcker
Zelenskyj talar direkt till oss

Den ukrainske presidenten har ett tydligt budskap som han hamrar in i sina tal till den västliga publiken: Ukraina slåss för oss alla. Men hans tal är starkare i tv än på papper, skriver Kalle Kniivilä.

Text

Det här är en recension.Analys och värderingar är skribentens egna.

Volodymyr Zelenskyj talar till deltagarna av ett internationellt seminarium om "Europas idé" i Litauen i november 2022.

Bild: Mindaugas Kulbis

Annons

Fakta

Volodymyr Zelenskyj

Ett budskap från Ukraina – Tal 2019–2022. Översättning Mikael Nydahl. Fri tanke.

Kalle Kniivilä är författare och reporter på tidningen.

Häng med i vår kulturbevakning – gå in under ”Mitt konto” och ”Notisinställningar” i appen och aktivera pushnotiserna för kultur!

”Idag behöver vi att ni alla bevarar lugnet. Om ni kan, stanna hemma.”

Så sade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i sitt allra första, korta tal till det ukrainska folket på morgonen den 24 februari 2022. Det hölls en timme efter att Ryssland hade inlett invasionen av Ukraina och bombat många ukrainska städer, däribland huvudstaden Kiev.

Det är ett enkelt och tydligt budskap till ukrainarna. Budskapet stärks senare av hans mobilvideo från gatan utanför presidentadministrationen: ”Presidenten är här. Premiärministern är här.” Läget är allvarligt, men Ukraina ger inte upp, Ukraina reser sig till motstånd.

Annons

Annons

Nästa dag riktar Zelenskyj sina ord direkt till Europas folk. Det är ett krig mot Europa Ryssland har inlett, förklarar han. ”Ryssland vill söndra och härska Europa, precis som det försöker söndra och härska Ukraina idag.”

Sedan krigets första timmar har Zelenskyj gjort det han är bäst på. Han har kommunicerat, argumenterat – och lyckats övertyga stora delar av omvärlden om att detta inte bara är Ukrainas krig, att vi måste hjälpa Ukraina inte bara för Ukrainas skull, utan även för vår egen skull.

De tal av Volodymyr Zelenskyj som han själv samlat i denna bok är till stor del riktade till omvärlden. De syftar till att visa upp Ukraina som en del av den västliga värdegemenskapen.

Budskapet är klart och starkt, ibland så starkt att retoriken får överhanden över nyanserna. Inför det israeliska parlamentet talar Zelenskyj om hur sammanflätade ukrainarnas och judarnas historia alltid har varit, han talar om massavrättningarna av judar i Babij Jar och säger att ukrainarna räddade judar. Han nämnder dock inte att ukrainare även massakrerade judar.

Det kanske inte är läge för alltför mycket nyanser under brinnande krig, när varje enskilt tal inför utländsk publik framför allt syftar till att få in mer pengar och vapen för att stoppa det ryska angreppet. Men när budskapet hamras in i tal efter tal blir det till slut övertydligt för läsaren.

Annons

Det kanske är därför talen som är riktade till den ukrainska publiken gör starkast intryck, som talet på självständighetsdagen den 24 augusti. Här talar Zelenskyj till sina egna. ”Varje ny dag för med sig ett nytt skäl att inte ge upp”, säger han.

Det är med största sannolikhet inte Zelenskyj själv som skrivit varje kommatecken i dessa tal, men i tv-rutan gör han dem till sina genom sitt intensiva, naturliga sätt. De är inte skrivna för att samlas i en bok.

Jämfört med Zelenskyjs starka framträdanden kan de tryckta talen därför ibland kännas platta och repetitiva. Boken är ändå ett viktigt tidsdokument, också på så sätt att man här valt att använda den ukrainska formen Kyjiv för landets huvudstad.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan