Annons

Annons

Annons

Förintelsens minnesdag

Vikten av att hålla det kollektiva minnet vid liv

Text

Första gången jag lyssnade till vad Ferenc Göndör hade att berätta gick jag i gymnasiet. När den till synes spröda mannen tog till orda tystnade aulan. Lugnt och metodiskt redogjorde han för nazismens fruktansvärda brott och sin tid som fånge A-6171 i koncentrationslägret Auschwitz.

Jag ansåg mig väl inläst på andra världskrigets skeenden och Förintelsens fasor. Omkring sex miljoner judar, en halv miljon romer, funktionsnedsatta, homosexuella, Jehovas vittnen och flera miljoner ryska krigsfångar mördades.

Ofattbara siffror.

Men det var först när Ferenc Göndör började prata som det blev på riktigt. Historien tog ett gigantiskt kliv ut från böckerna och stod där i aulan i Klippan.

Annons

Annons

Fasorna blev till kött och blod. Det gick inte att värja sig för beskrivningarna av vad Ferenc och de andra koncentrationslägerfångarna utsattes för. Vad vi människor är kapabla att göra mot varandra.

Warszawas getto 1943. Fotografen är okänd.

Bild: Wikipedia

Det är en erfarenhet jag delar med tusentals andra som växte upp i det svenska skolsystemet från 1980-talet och framåt. Ferenc Göndör var en av de första överlevarna som dedikerade en stor del av sitt liv åt att utbilda och informera svenska skolelever om Förintelsen. Flera följde hans exempel.

Nu är många av dem som burit minnet med sig och fungerat som vårt kollektiva samvete borta. Ferenc Göndör dog 2010. Förra året förlorade världen en stark röst i Hédi Fried, förintelseöverlevare och psykolog, som också hon ägnat stor kraft åt att vittna om nazismens illdåd.

Ett av den amerikanske författaren Mark Twains många citat lyder: ”Historien upprepar sig inte men den rimmar”. Varje tid är ny men det vore idiotiskt att inte ta lärdom av historien. Likheterna kan vara obehagligt påtagliga. Även om ondskan nödvändigtvis inte alltid kommer i uniform och med fånig tandborstmustasch.

Annons

Förintelsen skedde inte i ett vakuum och uppstod inte ur tomma intet. Det var resultatet av hundratusentals små och stora steg - lögner och propaganda - demonisering och avhumanisering och en nedmontering av människors grundläggande fri- och rättigheter.

Annons

Känns det igen?

Runt om i världen rycker antidemokratiska krafter fram. Lögner, propaganda och fake news har blivit ett effektiva vapen i vår digitaliserade värld och krigsmullret förskräcker återigen i Europa.

I fredags högtidlighölls Förintelsens minnesdag. Den 27 januari varje år minns och hedras folkmordets offer världen runt. Så också i nordvästra Skåne. I Helsingborg invigs idag, söndag, Ankomst Helsingborg. Fem citat är inhuggna i stenarna vid kajkanten på Kungsgatan. De ska få helsingborgarna att minnas de tiotusentals judiska flyktingar som en gång kom till staden.

Det finns många anledningar att hålla det kollektiva minnet vid liv. Av respekt för offren, men också som en påminnelse att vi måste vara uppmärksamma och på vår vakt.

Som Hédi Fried så skarpsynt uttryckte det: ”Precis som man inte med ögat kan observera en blommas utveckling från knopp till fullt utslagen ros, märkte man inte de små stegen som ledde till fullbordan”.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan