Annons

Annons

Annons

opinionSjukvård i Skåne

Aktuella frågor
”Vi kräver att Region Skåne ansluter sig till sms-livräddning.”

Det finns tusentals människor som är beredda att hjälpa till att rädda liv, skriver Birte Sandberg, Charlotte Bossen och Patrik Holmberg, företrädare för Centerpartiet.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Idag riskerar skåningar att dö av hjärtstopp för att frivilliga livräddare inte får larm om att deras hjärt-lungräddning behövs i närheten, skriver Birte Sandberg, Charlotte Bossen och Patrik Holmberg, företrädare för Centerpartiet.

Bild: Heartrunner Sweden AB.

Annons

Regionfullmäktige tog under 2021 beslut om att införa sms-livräddning i Skåne. Trots det har den styrande treklövern, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, inte genomfört beslutet.

De senaste veckorna har vi tagit del av flera berättelser om hur människor som fått plötsligt hjärtstopp blivit hjälpta av frivilliga utbildade i hjärt-lungräddning som är registrerade i tjänsten sms-livräddning.

Systemet bygger på att privatpersoner som har en HLR-utbildning, registrerar sig i en app. När de befinner sig i närheten av ett misstänkt hjärtstopp får de ett larm i sina telefoner och kan då bege sig till platsen för att påbörja hjärtlungräddning tills ambulans anländer och tar över.

TV4 rapporterade nyligen om en Båstadbo som fick plötsligt hjärtstopp i Stockholm och eftersom den regionen är ansluten till sms-livräddning kunde hjärtlungräddning påbörjas av en privatperson som registrerat sig i appen. Hade den drabbade befunnit sig i Skåne är det inte säkert att hen hade överlevt. Så kan det inte få fortsätta. Därför kommer Centerpartiet vid nästa regionfullmäktige, den 28 februari, att kräva att Region Skåne ansluter sig till sms-livräddning.

Annons

Annons

Enligt intresseorganisationen Hjärtuppropet drabbas runt 6 000 svenskar av hjärtstopp utanför sjukhus varje år. Av dem överlever bara 600. Minuterna mellan att ett larmsamtal inkommer och att en ambulans kommer till platsen är kritiska, något som en rapport från Svenska rådet för hjärt-lungräddning understryker. Den visar att i de fall hjärtstopp larmats utanför sjukhus och livräddarsystemet aktiverats är sannolikheten att överleva efter 30 dagar 28 procent högre i jämförelse med om inga frivilliga livräddare larmats.

Att tiden är av största vikt för att överleva är även något som åtta forskare vid Centrum för hjärtstopp vid Lunds universitet påpekar (Aktuella frågor 13/12 2022). De påpekar att varje minut utan påbörjad hjärt-lungräddning minskar chansen till överlevnad med 10 procent.

Utifrån att regionfullmäktige redan fattat beslut i frågan och att en rad experter understrukit vikten av sms-livräddning är det oerhört märkligt att det systemet inte har blivit verklighet i Skåne. Enligt företrädare för regionstyret är anledningen att det behövs mer kunskap och forskning i ämnet innan det införs.

Centerpartiet röstade för att sms-livräddning ska införas och håller med om att forskning i ämnet är bra, men nu har det gått ett år och tio månader sedan beslutet togs. Det är på tok för länge. Vad har regionstyret gjort för att få fram mer fakta i frågan? Vad är det för forskning som behövs? Och varför går det inte att dra tillräckliga slutsatser av den expertis som uttalat sig?

Annons

Annons

Vi kräver att regionstyret nu tar sitt ansvar och genomför det redan fattade beslutet.

Idag riskerar skåningar att dö av hjärtstopp för att frivilliga livräddare inte får larm om att deras hjärt-lungräddning behövs i närheten. Det finns tusentals människor som är beredda att hjälpa till att rädda liv. Inför sms-livräddning nu.

SKRIBENTERNA

Birte Sandberg (C), gruppledare i Region Skåne

Charlotte Bossen (C), gruppledare i Region Skåne

Patrik Holmberg (C), ledamot i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan