Annons

Annons

Annons

opinionGränskontrollerna

Aktuella frågor
”SD är det enda parti i Skåne som försvarar effektiva gränskontroller.”

Den som säger sig vara angelägen om en välfungerande arbetspendling över Öresundsbron borde nu tyst skämmas över sin historiska naivitet, skriver Niclas Nilsson, regionråd och gruppledare för Sverigedemokraterna i Region Skåne.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Jag ser primärt fyra skäl till att gränskontrollerna är viktigare än någonsin, skriver artikelförfattaren.

Bild: Johan Nilsson/TT

Annons

Trafikverket utreder nu om en ny, fast, kontrollplats ska byggas på den svenska sidan av Öresundsbron. Myndigheten tog initiativ till det efter en genomläsning av Tidöavtalet, som har träffats mellan regeringspartierna och Sverigedemokraterna, där det står att gränskontrollerna ska skärpas och att det brådskar.

Redan i år kommer regeringen att föreslå – lägga en proposition om – att gränskontrollerna ska skärpas.

Enligt Tidöavtalet ska dessutom gränskontroller i högre utsträckning användas till att bekämpa irreguljär, regelstridig migration till Sverige.

Men det tycks råda en bred politisk enighet i Skåne om att gränskontrollerna är så pass skadliga att de inte ens ska kunna införas vid behov. Sverigedemokraterna är det enda parti i Skåne som försvarar möjligheten till effektiva gränskontroller. Därmed är SD också det enda som prioriterar svensk säkerhet i en tid av synnerligen stor oro.

Annons

Annons

Såväl de yttre som inre hoten mot Sverige är idag så omfattande att det vore vansinnigt att inte upprätta möjligheten till effektiv gränskontroll vid Öresund just nu.

Jag ser primärt fyra skäl till att gränskontrollerna är viktigare än någonsin.

1. Asylinvandringen till Sverige måste minska kraftigt. Tidöavtalet fastslår att lilla Sverige ska gå från att ta emot flest asylsökande i EU till att ligga på EU:s miniminivå.

Asylsökande som passerat via ett säkert EU-land bör som huvudregel avvisas vid gränsen. Men för att det ska kunna bli verklighet måste någon stå vid gränsen och kunna säga stopp. Den migrant från Mellanöstern eller Afrika som har tagit sig så långt som till den svenska sidan av Öresundsbron har rimligtvis passerat ett antal säkra EU-länder, i minsta fall ett, som kan behandla en asylansökan.

2. Det säkerhetspolitiska läget efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina bör medföra att Sverige är noggrannare när det gäller att skydda svenska objekt från ryskt spionage.

Sedan krigets start har det funnits tydliga tecken på att spionaget i Sverige har ökat i såväl fräckhet som omfattning. I detta sammanhang fyller gränskontrollerna en viktig funktion för att begränsa antalet möjliga agenter som tar sig in i landet.

3. Det ryska hotet är inte det enda mot Sverige.

Det pågår ett förödande gängkrig som en konsekvens av en oansvarig invandringspolitik och alltför svag rättspolitik. Gängkriget beskrivs av både Polisen och regeringen som inhemsk terrorism. Gränskontrollerna vid Öresund är nödvändiga för att hålla ute kriminella, deras vapen och den narkotika de krigar om att få sälja i svenska städer.

Annons

Annons

4. Skuggsamhället i Sverige har vuxit i en sådan omfattning att det saknas kontroll över vilka och hur många som befinner sig illegalt i landet.

Efter Tidöavtalet förbereder staten en storskalig nationell folkräkning för att skaffa sig en bild av hur illa det egentligen är. Medan det arbetet påbörjas kan inte Region Skåne verka för att utöka antalet illegala personer genom att kräva att gränskontrollerna avskaffas. Tvärtom måste inflödet av kriminella element omedelbart stoppas.

De politiska partierna i Skåne, förutom Sverigedemokraterna, fokuserar ensidigt på arbetspendlingen över Öresund. Det har framkommit bland annat genom kritiska uttalanden från Moderaterna och Socialdemokraterna.

På ett sätt har Carl Johan Sonesson (M) och Henrik Fritzon (S) emellertid rätt. Gränskontrollerna försämrar möjligheten till integration i Sveriges viktigaste arbetsmarknadsregion. Men arbetet för att utveckla arbetsmarknadsregionen får aldrig utgöra ett hot mot rikets säkerhet.

Moderaternas och Socialdemokraterna naivitet är inget nytt. Om de hade haft en basal förståelse för nationell säkerhet när Öresundsbron respektive stationen i Hyllie byggdes hade infrastruktur för effektiva och snabba gränskontroller funnits på plats från start.

Den som säger sig vara angelägen om en välfungerande arbetspendling över Öresundsbron borde nu tyst skämmas över sin historiska naivitet och istället arbeta tillsammans med Trafikverket för att tidseffektiva gränskontroller ska kunna införas vid behov så att såväl rikets säkerhet som en fungerande vardag för pendlare säkras.

SKRIBENTEN

Niclas Nilsson, regionråd och gruppledare för Sverigedemokraterna i Region Skåne

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan