Annons

Annons

Annons

Myanmar

USA "firar" Myanmar med nya sanktioner

Lagom till tvåårsdagen av militärkuppen i Myanmar inför USA nya sanktioner mot det sydostasiatiska landet. Tiden efter maktövertagandet har juntan ägnat åt att kväsa demokratisk aktivism.

Text

Protester mot militärjuntan månaden efter kuppen 2021. Arkivbild.

Annons

Myanmar har varit i politisk kris sedan den tidigare demokratikämpen Aung San Suu Kyis regering störtades i militärkuppen den 1 februari 2021, vilket blev slutet på landets korta period med demokrati.

"Under de senaste två åren har militären fortsatt att bruka våld och förtryck för att förneka folket i Burma möjligheten att välja sina egna ledare", konstaterar det amerikanska finansdepartementet och använder landets förra namn.

Annons

Annons

De nya sanktionerna gäller en rad nyckelpersoner, varav en är energiministern Myo Myint Oo, samt den militärkontrollerade valkommissionen och två statliga gruvbolag.

Kanada och Storbritannien ansluter med parallella sanktioner.

Åtgärderna ska ses mot bakgrund av att juntan inte tycks beredd att genomföra en tillkännagiven plan på nya val. Motiveringen är att landet ännu inte har "återvänt till normalitet". Enligt juntan har opponerande krafter och en skuggregering försökt ta över makten genom oroligheter och våld.

Det amerikanska finansdepartementet å sin sida påpekar att juntan satt in militärflyg, med stöd från Ryssland, i bombningar och attacker mot pro-demokratiska krafter, med civila dödsoffer och tvångsförflyttningar som följd.

Enligt en oberoende grupp för politiska fångar har 2 940 civila dödats och 17 572 gripits av myndigheterna sedan militären tog över makten.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan