Louise Meijer påstår att Socialdemokraterna i regeringsställning inte levererade förslag som skulle sätta stopp för gängkriminaliteten (Aktuella frågor 23/1). Med tanke på Sverigedemokraternas och regeringens första 100 dagar i regeringsställning, med uteblivet elstöd och andra svikna vallöften, kan jag förstå att hon har behov av att skylla ifrån sig.
Faktum är dock att majoriteten av de förslag regeringen och Sverigedemokraterna presenterade i förra veckan är en fortsättning på den politik som Socialdemokraterna redan drog i gång i regeringsställning.
Annons
Louise Meijer och jag är överens om att Sverige är inne i en mycket allvarlig situation med återkommande sprängningar och skjutningar. Med rätta blir människor rädda. Och att unga män dör måste få ett slut.
Annons
När det gäller höjda straff och fler verktyg till polisen tycker Louise Meijer och jag ofta samma sak. Den socialdemokratiska regeringen levererade flera förslag som gäller just detta under den senaste mandatperioden.
Men det är bara halva lösningen. Nyrekryteringen måste stoppas. För det krävs ett omfattande brottsförebyggande arbete. Socialdemokraterna har lovat att för varje krona till rättsväsendet kommer minst lika mycket att sättas av till skolan, socialtjänsten, barn- och ungdomspsykiatrin och andra brottsförebyggande insatser. På det området saknar Sverigedemokraterna och regeringen såväl förslag som lösningar.
Louise Meijer tar upp ett antal förslag som hon anser inte har utretts. Men anonyma vittnen är utrett åtskilliga gånger, senast 2021. Varje gång med samma resultat: detta bör inte införas. Kriminalpolitiken måste vara både effektiv och rättssäker. Anonyma vittnen är inget av det.
Redan idag har polisen stora möjligheter att visitera människor. Visitationszoner, alltså rätt för polisen att visitera människor utan misstanke, riskerar att försämra förtroendet för polisen och därmed spä på den tystnadskultur som redan idag är ett stort hinder för att lagföra medlemmar i kriminella gäng.
Möjlighet till förebyggande, preventiv, avlyssning och att göra det straffbart att dra in unga i kriminalitet fanns det förslag på redan när Kristerssons regering tillträdde. Det är inget som vi tycker olika om.
Annons
Annons
Utredningen om mängdrabatt – en skärpt syn på mängdbrottslighet – som ger markant längre straff för den som döms för upprepade brott presenterades nyligen, möjligen med en annan lösning än den Moderaterna förväntat sig.
För att sprängningarna och skjutningarna ska upphöra krävs höjda straff, fler poliser och bättre verktyg för polisen, till exempel förändring av sekretessreglerna och kameraövervakning - och ett brottsförebyggande arbete.
I regeringsställning skärpte Socialdemokraterna ett 80-tal straff, kriminaliserade cirka 30 gärningar, till exempel att utsätta barn för att bevittna vissa brottsliga gärningar i en nära relation, till exempel vålds- och sexualbrott, och såg till att det blev fler poliser. Men det räcker inte. Mer måste göras.
Socialdemokraterna vill vara en konstruktiv opposition och vi deltar gärna i konstruktiva samtal.
Men så länge inte nyrekryteringen stoppas tar inte våldet slut. Det brottsförebyggande arbetet måste därför få tillräckliga resurser.
Partiledarna för regeringspartierna samt för Sverigedemokraterna hade vid sin presskonferens i förra veckan all möjlighet att presentera förslag även när det gäller brottsförebyggande åtgärder om de menar allvar med att bryta gängkriminaliteten och få ner brottsligheten, men som så många gånger tidigare uteblev det perspektivet. Därför fortsätter Socialdemokraterna att pressa regeringen på brottsförebyggande arbete tills den förstår att minskade klyftor, ökad jämlikhet och att bryta den utbredda fattigdomen är enda sättet att få ner den grova brottsligheten på sikt.
SKRIBENTEN
Anna Wallentheim (S), ledamot i riksdagens justitieutskott.
Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.