Annons

Annons

Annons

Kriget i Ukraina

CIA: Avgörande månader väntar i kriget

USA:s underrättelsetjänst CIA bedömer att de kommande månaderna blir "absolut avgörande" för utfallet i Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Samtidigt förbereder sig ukrainska styrkor för kommande offensiver.

Text

CIA bedömer att den ryske presidenten Vladimir Putin inte är seriös vad gäller förhandlingar om fred. På bilden CIA-chefen William Burns. Arkivbild.

Annons

– Vi bedömer att avgörandet kommer att ske på slagfältet under de kommande sex månaderna, säger CIA-chefen William Burns under ett samtal på ett universitet i Washington DC, enligt CNN.

CIA bedömer att den ryske presidenten Vladimir Putin inte är seriös vad gäller förhandlingar om fred, tillägger han.

Ukraina har börjat rekrytera personal till särskilda brigader med enheter vars uppgift är att befria ockuperade områden, uppger det ukrainska inrikesdepartementet i ett uttalande.

Annons

Annons

De offensiva förbanden utgörs främst av aktiva poliser, gränsvakter och soldater från nationalgardet, men samlar också "patrioter, som förlorat sina hem eller släktingar på grund av kriget", uppger den tillförordnade inrikesministern Ihor Klymenko i en tv-sändning.

– Vi har redan börjat bilda enheter som syftar till att befria våra territorier och stå vid internationellt erkända gränser. Det här är vårt direkta mål, säger Klymenko, och uppmanar frivilliga att söka sig till förbanden.

De kandidater som antas kommer att genomgå en flera månader lång militär träning.

Bland annat Tyskland och USA har gett löften om att skicka moderna stridsvagnar till Ukraina. När fordonen är framme och soldater är färdigutbildade för att använda dem bedöms Ukraina ha stora möjligheter att genomföra motoffensiver mot ryska styrkor.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan