Annons

Annons

Annons

Landskrona

Lasse Stefanz doldis bor i Landskrona: ”Ser hur glädjen tänds i ögonen på folk”

Lasse Stefanz har sålt miljontals skivor, vunnit fyra Grammisar och turnerat land och rike runt.

En av bandmedlemmarna har trots ständiga förfrågningar aldrig låtit sig intervjuas. Men nu gör basisten och Landskronabon Anders ”Dallas” Dahlgren ett exklusivt undantag för HD.

Text

Anders Dahlgren är basist i Lasse Stefanz och ska ut på Sverigeturné inom kort. Bandet spelar på Nöjesteatern i Malmö den 17 februari och i Helsingborgs Arena den 18 februari.

Bild: Emil Langvad

Annons

Det började med en försiktig fråga, kan han tänka sig att bli intervjuad? Nej.

Sedan ytterligare en förfrågan, men inget svar.

Ett år senare försöker jag igen via sms. Första sms:et ger ingenting. Inte andra heller. Men tredje gången får jag ett meddelande tillbaka som känns som "kanske, men inte just nu".

En öppning alltså, och efter ytterligare några försök ställer Lasse Stefanz-basisten och Landskronabon ”Dallas” till sist upp på en intervju.

När jag berättar att jag för cirka tio år sedan arbetade lika envist för att få en intervju med prins Carl Philip, lägger Anders Dahlgren upp ett gapskratt.

– Jaha, du jämför mig med honom. Det var värst.

Många har bett Anders Dahlgren om intervjuer genom åren, men han har konsekvent sagt nej.

Annons

– Jag känner mig väl inte så bekväm med det. Dessutom har vi andra som företräder Lasse Stefanz och som är bättre på att prata, som Olle (Jönsson) och Christer (Ericsson).

Annons

Anders Dahlgren är från Landskrona och bor alltjämt i staden. Han är musiker på heltid sedan över 30 år tillbaka och har spelat med en lång rad olika band både i Sverige och Danmark. Naturligtvis är nyfikenheten på honom stor.

Halsbandet han fick av sin mor när han var tolv år gammal är med på varje spelning.

Bild: Emil Langvad

Han är för dagen svartklädd och bär en silvergitarr i ett hängsmycke om halsen, en gåva från hans mor.

– Jag fick det när jag fyllde tolv år och jag har det alltid på mig när vi spelar. Har jag glömt det känns allt fel, då måste jag se till att hämta det snabbt.

Han växte upp i en familj där musik fanns med som ett stort och självklart inslag.

– Det var ingen som utövade musik själv i familjen, men alla uppskattade musik väldigt mycket. Jag började spela gitarr när jag var tio, elva kanske. Det var en musiklärare som satte en gitarr i knäet på mig och jag har varit fast sedan dess.

– Även om jag nu spelar bas istället. Jag tycker mycket om basen. Man kan uttrycka det som att basen och trummorna tillsammans är fundamentet, när de väl sitter är grunden lagd och det är enklare för de andra att parfymera och blomma ut.

Las Vegas Orchestra är en av flera olika band han har spelat med. Sedan 2015 är Anders Dahlgren medlem i Lasse Stefanz.

Bild: Emil Langvad

När Anders Dahlgren fick erbjudande om att bli basist i Lasse Stefanz var det självklart att tacka ja.

Annons

Annons

– Det är tryck i bandet och jag kände chefen sedan tidigare, Christer alltså. Det var naturligtvis roligt att de ville ha mig. Lasse Stefanz är på riktigt, om du förstår vad jag menar. Det är ett stort band. Sedan är det ett band där alla medlemmar spelar med sådan glädje och lust.

Lasse Stefanz bildades redan 1967. De har förutom alla priser och guldskivor även medverkat i Melodifestivalen, och i olika radio- och tv-program.

Låtskatten omfattar fler än 600 låtar.

– I början var det mycket jobb att öva in deras låtar. Vi spelar naturligtvis inte alla, men ungefär 45 låtar blir det under en kväll. Plus att vi kan få önskemål om några vi inte har planerat. Och det vill vi bjuda på så klart.

– Vi varierar förstås låtarna, men några måste alltid vara med. Som ”De sista ljuva åren” och ”Det regnar och regnar”.

Carina Ekvall heter hustrun som har en frisörsalong i centrala Landskrona, Klippstugan. Här är "Dallas" i hennes salong.

Bild: Emil Langvad

Trots alla tusentals gånger musikerna har framfört till exempel just dessa två låtar, tröttnar de inte.

– Så är det faktiskt. Man ser hur glädjen tänds i ögonen på folk i publiken när vi drar igång med vissa låtar som de har längtat efter att få höra. Så det känns bara bra.

Ofta spelar de tre gånger 45 minuter. Två pauser med klädbyten inför varje pass.

– Vi har en skräddare, Josef, som nästan arbetar heltid bara med våra kläder. Det är överhuvudtaget jättemycket förberedelsearbete inför varje spelning. Det är en stor apparat, allt klockas och ska klaffa perfekt.

Annons

Lasse Stefanz är populärare än någonsin efter att sångaren Olle Jönsson i höstas var med i tv-programmet Så mycket bättre. Just nu repeterar bandet intensivt inför vårens stora Sverigeturné med start i mitten av februari.

Annons

– Att vara ute på turné är något man vänjer sig vid. Jag tycker inte musikerlivet är så annorlunda jämfört med ett nio till fem jobb. Det är tvärtom bara. Jag sover på förmiddagarna och är uppe länge på kvällarna.

Privat är Anders Dahlgren en allätare när det gäller musik. Han började spela hårdrock, sedan blev det allt från jazz till dansband.

Bild: Emil Langvad

Fakta

Anders ”Dallas” Dahlgren om ...

Musik
Han är en allätare när det gäller musik. Lyssnar på allt från hårdrock till jazz, pop och dansband.
– Men jag lyssnar inte så mycket nuförtiden. Man orkar inte riktigt. Det är så oerhört mycket musik i jobbet. Men ska jag nämna några yngre musiker jag gillar så är Ed Sheeran och Laleh två exempel.

Fotboll
Han fyller 60 i år och säger att kroppen inte längre håller för hans andra stora intresse, sport. Anders Dahlgren spelade fotboll en gång i tiden och har påbrå. Bland annat spelade hans farfar, Birger Dahlgren, för landslaget.
– Nu ser jag bara fotboll på tv. Handboll och golf gillar jag också.

Smeknamnet
Ursprunget till smeknamnet ”Dallas” fick han redan som femåring.
– De kallade mig ”Dala” efter en känd fotbollsspelare, ”Dala” Dahlkvist. Sedan smög det sig in ett extra l och, ja det blev Dallas.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan