Annons

Annons

Annons

Filmveckan

Film & tv
Stad står mot land när skogsbruket ska tas över

Malin Krutmeijer ser ”En dag kommer allt det här bli ditt”, en mindre förutsägbar hemvändarfilm.

Text

Det här är en recension.Analys och värderingar är skribentens egna.

Peter Haber och Suzanne Reuter i ”En dag kommer allt det här bli ditt”.

Bild: Ari Wiley

Annons

Fakta

En dag kommer allt det här bli ditt

Betyg: 3

BIO. DRAMA. SVERIGE, 2023. Regi: Andreas Öhman. Med: Karin Franz Körlof, Peter Haber, Suzanne Reuter, Liv Mjönes, Filip Berg. Åldersgräns: 11 år. Längd: 1.45.

Malin Krutmeijer är filmkritiker på kultursidan.

Häng med i vår kulturbevakning – gå in under ”Mitt konto” och ”Notisinställningar” i appen och aktivera pushnotiserna för kultur!

Annons

En hemvändarfilm och en utvecklingshistoria – så kan man beskriva Andreas Öhmans självbiografiskt baserade ”En dag kommer allt det här bli ditt”. Serietecknaren Lisa (Karin Franz Körlof) håller som bäst på att göra kulturkarriär i Stockholm när hennes föräldrar kallar hem henne och hennes två syskon till Kramfors. Där berättar de om sina planer för familjens skogsbruk: ett av barnen bör ta över, de andra köpas ut.

Annons

Syskonen är drygt trettio och fullt upptagna med sina liv. Lisa är identitetsförvirrad, grinig och frustrerad, stad står mot land både rent konkret och inom henne. Det är en typisk konflikt med den underförstådda frågan: ska storstadskarriäristen frälsas av hembygden och inse livets rätta värden?

Det hade kunnat bli outhärdligt förutsägbart, och det är det till viss del, men Andreas Öhman skruvar ändå till ämnet och adderar egna saker. En död lillebror som spökar är ett gripande inslag, och naturhunken som dyker upp får en aningen annorlunda roll än den förväntade.

Precis som i genombrottsfilmen ”I rymden finns inga känslor” (2010) använder han också animationer, här i form av korta, humoristiska musikalinslag. En liten figur av badskum mässar med Lisas självkritiska inre röst, en dansk kräfta sjunger om cancer och träden i skogen bildar en kör. Det är gulligt, men ger åtminstone mig också känslan av en film som aningen upptagen med sin egen charm.

Roligare är små välfunna iakttagelser som att föräldrarna har en gemensam mobiltelefon, och att bryggkaffe sedan några år är grejen i storstan – perkulatorn och espressomaskinen är ute.

Annons

Efter hand börjar Lisa fantisera om sig själv som skogsbrukare, men är det av verkligt intresse eller handlar det bara om att slippa ifrån prestationsångesten? Det här temat får ta plats och porträttet av Lisa fördjupas tillräckligt för att filmen ska bli lite mer än bara en enkel genreövning.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan