Annons

Annons

Annons

Delårsrapporter

Baksmälla för Carlsberg – varnar för högre priser

Bryggerijätten Carlsberg ökade sin omsättning med tio procent under 2022 till 70,3 miljarder danska kronor. Företaget varnar nu för ekonomisk baksmälla och som motdrag – höjda priser.

Text

Carlsberg levererar öl i Åre. Arkivbild.

Annons

Kriget i Ukraina och dessutom den fortsatt historiskt höga inflationen gör att Carlsberg bedömer att 2023 blir ännu ett utmanande år. I bokslutet konstaterar bolaget att även om "öl historiskt sett varit en motståndskraftig konsumentvara så kan högre priser i kombination med generellt högre inflation ha en negativ påverkan på ölkonsumtionen, särskilt i Europa", skriver företaget.

Annons

Ytterligare ett osäkerhetsmoment som Carlsberg nämner är den fortsatta försäljningsutvecklingen på den viktiga marknaden i Kina. De högre kostnaderna ska nu enligt bolaget pareras med stigande priser och fortsatt kostnadskontroll.

Annons

Carlsbergs mest kända varumärken Tuborg och Grimbergen levererar samtidigt ökade intäkter under 2022, för Grimbergen är den franska marknaden allra störst och där uppnåddes också de bästa intäktssiffrorna.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan