Annons

Annons

Annons

Näringsliv

Helsingborgs Dagblad går återigen med vinst trots tuffare tider

Helsingborgs Dagblads resultat för det turbulenta året 2022 landar på 9 miljoner kronor.
– Det är glädjande att vi gör ett positivt resultat i dessa svåra tider, säger chefredaktör Marcus Ekdahl

Text

I bolaget Sydsvenska Dagbladet AB (eller HD-Sydsvenskan) ingår Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad och Lokaltidningen. Samtliga tre titlar gick med vinst 2022 och det sammanlagda resultatet blev 56,3 miljoner kronor. Vinsten har sjunkit jämfört med 2021 då resultatet för bolaget landade på 61 miljoner kronor.

Marcus Ekdahl har varit chefredaktör för Helsingborgs Dagblad sedan våren 2020.

Bild: Lars Brundin

– Precis som samhället i stort har vi fått hantera skenande kostnader inom en rad områden. Priset på papper, el och bränsle har skjutit i höjden vilket så klart påverkar oss som tidning, säger Marcus Ekdahl.

Annons

Tittar man på Helsingborgs Dagblads eget resultat så landade det på 9,2 miljoner kronor vilket är en ökning med 1,4 miljoner kronor från föregående år. I resultatet ingår totalt 8,5 miljoner kronor som tidningen får i olika statliga stöd.

Chefredaktören lyfter fram ett hårt arbete på en tuff annonsmarknad, en fortsatt ökning i antalet digitala prenumerationer och med det ökade intäkter.

Annons

– Det är ett kvitto på hur viktigt det är med journalistik och att vi utvecklas och fortsätter att vara relevanta för våra läsare. Det här är något vi alla på tidningen har arbetat hårt för och vi hade inte varit där vi är idag utan alla engagerade medarbetare.

Under året har HD lyckats med flera journalistiska framgångar såsom en nominering till grävpriset Guldspaden för avslöjandena om fastighetsimperiet i Helsingborg. Dessutom nominerades tidningen till Stora journalistpriset för granskningen av Partiet Nyans. För att nämna ett par exempel.

– Vi ska inte glömma att vi fortfarande befinner oss i en extraordinär situation där ovissheten om framtiden är stor. Men det långsiktiga målet är att fortsätta göra en så bra tidning som möjligt och leverera så mycket kvalificerad lokaljournalistik vi bara kan. Ett stabilt resultat ger oss möjlighet att fortsätta investera i journalistiken, säger Marcus Ekdahl.

Annons

HD-Sydsvenskan ingår tillsammans med över 40 andra svenska dagstidningar i Bonnier News Local. Affärsområdets resultat för 2022 slutade på 174 miljoner kronor, en tillbakagång jämfört med föregående år då nyhetskoncernen gick med 207 miljoner kronor i vinst.

Annons

– Årets tre första kvartal var väldigt starka med positiv utveckling av såväl prenumerations- som annonsintäkter, främst digitala. Under hösten började dock lågkonjunkturen göra sig påmind. Vi har också kämpat med skenande papperspriser vilket påverkar resultatet kraftigt, säger Mikael Nestius, affärsområdeschef Bonnier News Local.

Tidigare i veckan redovisade två andra affärsområden inom Bonnier News sina resultat. DI-gruppen med Bonniers affärstidningar gjorde ett rekordresultat med 431 miljoner och Dagens Nyheter gick med 240 miljoner kronor i vinst.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan