Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Vi får inte glömma att Helsingborg måste byggas för stadens invånare

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

I Helsingborg har handeln varit en motor ända sedan staden bildades och det har bidragit till hur stadsutvecklingen har utformats. Det skriver Jan Björklund.

Bild: Tom Wall

Annons

Kommentar till insändaren med rubriken: ” En upplevelseanläggning blir ett lyft för hela stan och nordvästra Skåne” av Christer Paulsson, Christina Richter och Kjell Jacobsson. HD, Min mening 3/1.

När vi bygger staden, ska vi aldrig glömma bort vem vi bygger den för, för oss är inget viktigare än de människor som bor här. Hela staden ska vara en del i byggandet av framtidens Helsingborg. För oss är stad och landsbygd lika viktigt och det ska satsas både på norr och söder. Jämställdhet, jämlikhet och klimatsmarta alternativ ska vara i centrum för alla politiska beslut och processer i staden.

Annons

Både cityhandeln och Väla står inför utmaningar i takt med att näthandeln i allt större utsträckning tar över detaljvaruhandeln och sällanvaruhandeln. Här gäller det att både se över vilka unika förutsättningar som finns och vara lyhörd för vad människor vill ha både i city och på Väla. Näthandelns utbredning innebär också påfrestningar för miljön och klimatet eftersom den ökade näthandeln innebär ökade transporter och med det ökade utsläpp.

Annons

Vi menar att Helsingborg är betjänt av en tydlig ambition och målbild för hur vi gör staden till ett attraktivt besöksmål och samtidigt hållbar för miljön och klimatet. Att detaljhandeln och sällanköpshandeln gör anspråk på mindre utrymme i det offentliga rummet påverkar även sysselsättningen och i förlängningen skatteintäkter för kommunen. I Helsingborg har handeln varit en motor ända sedan staden bildades och det har bidragit till hur stadsutvecklingen har utformats.

Just nu är expansionen av Väla ute på samråd där både handlare, fastighetsägare och helsingborgare får vara med och säga sitt om vad de tycker om förslaget. När det är gjort kommer stadsbyggnadsförvaltningen samla och begrunda alla synpunkter och arbeta fram ett förslag för politiken att ta ställning till.

Jag och mitt parti, Socialdemokraterna, vill inte föregripa det arbetet utan väntar tills förslaget kommer tillbaka och alla de synpunkter som kommit in under samrådet har blivit belysta. Därefter kommer vi som parti att ta ställning.

Annons

Jag för en ständigt pågående dialog med Citysamverkan, Väla cent-rum, enskilda handlare, fastighets-ägare och så klart helsingborgare som jag uppskattar mycket. Jag välkomnar alla samtal kring hur vi bygger och utvecklar Helsingborg.

Jan Björklund (S)

Kommunalråd

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan