Annons

Annons

Annons

Varg i Skåne

”När vargen stod en dryg meter bort hörde jag hur den morrade”

I veckan hamnade Maria Dahlqvist öga mot öga med en varg på Söderåsen när hon var ute och gick med sina hundar. Mötet blev intensivt. Plötsligt dök ytterligare en varg upp.

Text

Den ena av de två vargarna var mer framfusig än den andra och kom så nära som bara någon meter från Maria Dahlqvist och hennes hundar.

Bild: Maria Dahlqvist

Annons

Det var i torsdags förmiddag som Marie Dahlqvist var ute med sina två hundar vid Klåveröd på Söderåsen. En plats hon varit på många gånger.

– Det är så vackert där, säger hon.

Den här gången blev allt dock annorlunda. Efter några timmars promenad såg hon plötsligt ett djur en bit fram på skogsvägen. Ganska snart förstod hon att det kanske var en varg.

– Jag tog upp telefonen och ringde min sambo för att få råd om hur jag skulle agera, säger hon.

Långsamt började hon backa. Vid andra djurmöten hon upplevt har djuret då gjort detsamma. Men så blev det inte den här gången. Istället lunkade vargen allt närmare Maria Dahlqvist och hennes två hundar som hon hade i koppel bredvid sig. Hon såg då också att det fanns ytterligare en varg på vägen, en bit bakom den första.

Annons

Plötsligt mötte Maria Dahlqvist två vargar på promenaden på Söderåsen.

Bild: Maria Dahlqvist

Annons

Eftersom hon hade telefonen uppe lyckades hon ta några bilder av vargarna innan de kom närmare.

– Jag är förvånad över att bilderna trots allt blev så skarpa, för jag var rätt så skakig, säger hon.

Att hon ens tog bilderna var för att hon kände att situationen kunde bli farlig och skulle hennes hundar eller hon på något sätt skadas ville hon kunna visa vad som hade hänt.

Hon skrek och flaxade med armarna men det skrämde inte vargarna och till slut var den ena väldigt nära.

– Vargen var har helt fokuserad på hundarna. När jag skrek tittade den på mig men sedan direkt på hundarna igen.

Maria Dahlqvist och hennes två hundar.

Bild: Maria Dahlqvist

Hennes hundar tryckte sig mot hennes ben och hade svansarna mellan benen.

– När vargen stod en dryg meter bort hörde jag hur den morrade, säger Marie Dahlqvist.

Hon fortsatte att backa men vargarna var fortfarande nära och efter en stund stötte hon ihop med en kvinna hon sett tidigare på promenaden och först då lämnade vargarna området.

– Jag kände mig så maktlös. Jag kände att jag inte kunde skydda mina hundar. Vargarna är så fruktansvärt stora. Jag trodde inte de var så stora. Min hund är ganska stor, men han är ingenting i jämförelse, säger hon.

Efter att hon lagt ut en bild på Facebook strömmade reaktionerna in.

Annons

Annons

– Det är många som har hört av sig. Många som är oroliga som bor i området, säger hon.

Mötet har också påverkat henne själv. Vanligtvis är hon ofta ute i skog och mark. Ibland under längre perioder. Nu känns det inte lika lockande.

– Jag kan säga att jag just nu inte är särskilt sugen på att ta med mig tältet och vara ute.

Tom Espgård jobbar med jakt- och viltfrågor vid Länsstyrelsen Skåne och han kan förstå Maria Dahlqvist känslor efter mötet med vargarna.

– Att hon upplever det som väldigt obehagligt har vi på Länsstyrelsen full förståelse för, säger han.

Han har sett bilden och kan därför bekräfta att det var varg hon mötte.

– Det är varg, det var två till och med. Om man möter varg ska man göra precis som den här kvinnan gjorde, man ska skrika och flaxa, göra sig stor, säger Tom Espgård.

Tom Espgård förklarar att vargarna uppträder på det viset av nyfikenhet. I det här fallet föll nog intresset inte på människan, utan på hundarna.

– Det vi tycker är onormalt beteende behöver per definition inte vara onormalt för dem.

Vargstammen i Sverige är ett debatterat ämne. Idag finns det totalt runt 460 vargar i Sverige. Men trots det, är att stöta på en varg kanske inte det första en skåning tänker ska hända på sin skogspromenad.

Vilket vargpar Maria Dahlqvist mötte i Kåveröd är oklart. I Skåne finns ett vargrevir på Linderödsåsen registrerat sedan två år tillbaka. Där har två kullar med valpar fötts, 2021 och 2022. Men samtidigt har Länsstyrelsen bedömt att det med stor sannolikhet finns ett nytt revirmarkerande par mellan Höör och Hässleholm. Det skulle kunna vara det paret som vandrat till den södra åsen, eller inte – teorierna är många enligt Tom Espgård:

– Sen har vi säkert kringvandrande vargar i Skåne, de kan vara från andra län, eller så kan det vara fjolårsvalpar från reviret. Vargen har ingen karta som den följer, idag är det så att du kan möta varg i hela Skåne.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan