Annons

Annons

Annons

Örkelljunga

Han valde en karriär i skogen

Många kan tänka sig arbeta i skogen, visar en undersökningen, men få tar chansen. Carl Henrik Ahlbäck är en av dem. Han arbetar med skogsförvaltning åt både stora och små markägare i västra Skåne.

Text

Carl Henrik Ahlbäck växte upp i en skogsägarfamilj och trivs bäst med ett jobb där han ofta får vara ute.

Bild: Niklas Gustavsson

Annons

Högresta bokstammar bildar fond där Carl Henrik Ahlbäck går med ögonen riktade mot marken. Bokskog föryngras normalt med självföryngring, där markberedning behövs för att få bokollonen att gro. I höstas var maskinerna där, nu vill han se om det gett resultat.

”Där, där och där” säger Carl Henrik plötsligt och pekar ut flera nästan osynliga småplantor.

– Börjar man titta så kommer det fler än vad man tror.

Just den här skogen utanför Åsljunga i Örkelljunga kommun förvaltas av Skogssällskapet, där 32-årige Carl Henrik Ahlbäck arbetar som förvaltare.

En skogsförvaltare måste följa både lagar och ägarens intentioner. ”Många skogsägare ser andra värden, man jagar eller har skogen för rekreation och svampplockning.”

Bild: Niklas Gustavsson

Annons

Marken ägs av en stiftelse en gång grundades av en sjökapten som ville att avkastningen skulle gå till att ge sjömän en dräglig ålderdom. Det innebär att det finns ett krav på att skogen ska ge vinst, men det finns även ideella värden att förvalta.

Annons

Genom skogen går en etapp av Skåneleden. Stigen slingrar sig förbi en höjd med en vacker utsikt över Trollsjön.

– Stiftelsen ska också värna om det lokala, säger Carl Henrik Ahlbäck.

Han arbetar med totalt 8 000 hektar skog i västra Skåne och lite in i Kronoberg, allt från små skogsbestånd till flera tusen hektar stora fastigheter.

Vägen dit gick genom en fem år lång högskoleutbildning till jägmästare. Efter examen blev det några år som inköpare på Södra Skogsägarna och sedan arbete med att sälja skogs- och lantbruksförsäkringar.

En gran kan skördas efter cirka 50 år.

Bild: Niklas Gustavsson

– Efter det ville jag tillbaka till skogen. Vi äger skog inom familjen, jag är uppvuxen i skogen och har alltid trivts där.

En vanlig arbetsvecka startar med planeringsmöte på kontoret i Hässleholm. Sedan lägger han upp arbetet ganska fritt.

– Innan året gör jag en budget och så har jag en dialog med skogsägarna om vilka åtgärder som ska utföras. Under pågående år så är det att planera och ha kontakter med entreprenörer så att arbetet blir som vi tänkt.

”Det är vädret som man alltid måste förhålla sig till. Blir det blötare måste man kanske avbryta ett arbete och hitta på något annat.”

Bild: Niklas Gustavsson

Annons

Annons

Skogsbruk är omgärdat av lagar och frivilliga regler som följer med olika certifieringar. Allt sådant måste en förvaltare ha koll på. Denne måste också förhålla sig till markägarens mål med sin skogsfastighet.

– Vissa har avkastningskrav, andra vill ha en trevlig skogsfastighet för rekreation eller jakt. Ofta är det en kombination.

Allra bäst är variationen i arbetet, tycker Carl Henrik Ahlbäck.

– Är det en väldigt regnig dag så har jag kontorsarbete att göra. Och är det fina dagar finns det alltid arbete att göra i skogen också.

Fakta

Unga mest intresserade av skogsarbete

• Var tredje svensk, 34 procent, kan tänka sig att arbeta i skogsbranschen. Det visar en Sifo-undersökning, genomförd på uppdrag av stiftelsen Skogssällskapet.

• Fler än var tionde, 13 procent, svarar att de absolut kan tänka sig att jobba i skogsbranschen. 21 procent anger att de troligtvis kan tänka sig det. Bland unga mellan 18–29 år är siffrorna ännu högre, 16 respektive 24 procent, enligt Sifo-undersökningen.

• I dag sysselsätter skogsnäringen cirka 115 000 personer. Branschen står inför stora pensionsavgångar. Samtidigt utvecklas skogsbruket och hållbarhetsfrågor blir allt viktigare. Sammantaget gör detta att det behövs fler personer med olika kompetenser.

En bok är inte tillräckligt stor för att fällas förrän efter cirka 90 år.

Bild: Niklas Gustavsson

Läs mer: Generationsskifte i skogen: ”Det fanns inget annat för mig”

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan