Annons

Annons

Annons

Är romantiken död?

Vem ska betala – och ska kvinnor behöva öppna dörren själva?

Du står framför spegeln och gör dig redo för första dejten. Om fem minuter är det dags att gå. Men hur ska du bete dig under träffen? Vem ska betala, och ska du verkligen behöva öppna dörren och dra ut stolen själv?

Text

Inbäddat innehåll

Traditionellt har könsrollerna varit tydliga inom dejtningsvärlden. Mannen betalar första notan, han håller upp dörren och han följer dig hem.

Men tiderna förändras. Fler kvinnor utbildar sig och flyttar till storstaden medan fler singelmän saknar utbildning. Mannens roll som försörjare finns inte kvar, och inte heller förväntas han göra jobbet när det kommer till att bjuda ut och uppvakta.

Inbäddat innehåll

Annons

Stora delar av samhället strävar efter total jämställdhet, i yrkeslivet och i våra relationer. Många ser det som en del i den kvinnliga frigörelsen och en förutsättning för jämställdhet att könsrollerna suddas ut. Men är det verkligen till fördel för kvinnor att kraven på män har sänkts när det kommer till att dejta? Och vem tar ansvar för uppvaktningen när det inte längre är självklart att mannen gör det?

Annons

Många män menar att ”Det är väl jämställt att uppvakta varandra lika mycket? Vi vill väl också bli uppvaktade?”

När det kommer till att dejta upplever många att planerandet gått från att vara mannens arbete till bara kvinnans, man delar inte ansträngningen mellan sig. Och det finns många studier som visar att kvinnor utför i princip allt känslomässigt arbete, både i kärleksrelationer och i andra sammanhang. Och kvinnor tjänar fortfarande mindre än män och i större utsträckning tar hand om familj och hushållssysslor.

Inbäddat innehåll

Det finns också studier som visar att män i heterosexuella relationer mår sämre när de är singlar, medan det för kvinnor är tvärtom. Givet allt detta, är det inte rimligt att mannen tar tillbaka gentlemannarollen och steppar upp?

Amanda Romare.

Bild: Peter Frennesson

Amanda Romare, författare till ”Halva Malmö består av killar som dumpat mig”, är det närmsta man kan komma en dejtningsexpert. Boken ger en bra inblick i hur det är för en ung kvinna att söka kärleken i dagens samhälle. Hon menar att alla egentligen är förlorare, på grund av att nätdejtningen har tagit över.

Annons

– Det blir ytligt och det är en väldig kraftansträngning att dejta på det sättet. Och tiden man lägger är extrem. Men samtidigt så skulle jag säga att det kanske är plus minus noll i slutändan. För alla som är blyga och har svårt att ta initiativ så är det ett plus. Det har breddat marknaden och det är ändå kul, säger Amanda Romare.

Annons

Hon tycker att ansvaret för att ordna en dejt har flyttat över till kvinnan, och att män har tagit en mer passiv roll.

– Att ragga live har försvunnit och det var ändå mer spännande och tidseffektivt. Speciellt bland män har det försvunnit. Jag och mina tjejkompisar drar oss inte från att ge ut nummer och gå fram till folk. Men på de åren vi gjorde det så var det kanske en kille som kom fram till någon av oss, medan vi gick fram till hundra. Det har helt dött från männens sida, säger hon.

En gentleman 2.0 hade varit härligt.

Tror du det har att göra med att könsrollerna har suddats ut?

– Alltså man satte ju högre krav förr, en man förväntades förr vara en gentleman. Det är en sorg att själva gentlemannabeteendet är dött. Och att killar inte värnar det mer, för det är en så lätt väg in i en tjejs hjärta, det räcker med att en kille bjuder ut eller ger blommor bara.

Hon menar att männens passiva roll har gjort kvinnorna mer aktiva, vilket i sig inte är något dåligt. Det var inte nödvändigtvis bättre förr.

– Det är bra att tjejer tar för sig mer och är aktiva, men det är segt att killar blivit mer passiva. Jag tror att mannen hade kunnat fortsätta uppvakta, så länge kvinnan också tar steg. Det finns mycket sexism i detta som man vill gå ifrån så det är bra att vissa delar förändrats. Men det som hade behövts hade kanske varit att kvinnan steppar upp så att det blir en balans, inte att mannen backade till noll.

Annons

Hon poängterar också att män kanske inte upplever det så, och att till exempel hennes bror inte alls håller med.

Annons

Det finns många som hävdar att det är absolut nödvändigt att radera könsrollerna för att nå jämställdhet. Men är det verkligen ett måste?

– Jag drömmer om ett samhälle där uppvaktningen kommer tillbaka från båda håll, då ser jag inte hur det skulle skada jämställdheten. Kanske finns det en modern uppvaktning som också kan vara bra. En gentleman 2.0 hade varit härligt, säger Amanda Romare.

Inbäddat innehåll

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan