Annons

Annons

Annons

Örkelljunga

Bygghandel flyttar – ger plats åt centrumnära bostäder

Derome bygghandel är på väg att flytta från Örkelljunga centrum till ett industriområde. Nu blir marken ledig för att bygga bostäder – mitt i den planerade stadsdelen Origo.

– Hela byn är jättenyfiken på vad som ska hända här, säger Henrik Persson, platschef på Derome.

Text

Till Vänster: På den gamla satellitbilden från Google-maps syns fortfarande Engens fabriker, som revs förra året. Strax nedanför ligger bygghandeln med ljust tak. Till höger: Motsvarande utsnitt från illustration av planerade stadsdelen Origo.

Annons

Bygghandelskedjan hyr idag sina lokaler. Men på Industrigatan 8 har man köpt sin nya lokal av NC Brännborns.

– Om tidsplanen håller öppnar vi där uppe 20 mars. De är igång för fullt och anpassar den för oss, säger platschef Henrik Persson på Derome i Örkelljunga.

Ända sedan 2010-talet har Örkelljunga kommun fört dialog med fastighetsägaren till bygghandeln om en flytt. Hela området hade då börjat stöpas om i och med byggandet av stadsdelen Ejdern, där bostäder fått ersätta industri. Bygghandeln ansågs inte passa in.

Annons

När Woody, som butiken hette då, såldes till Derome 2017 fortsatte diskussionen.

– Vi har inget problem med det för vi tror att det är bättre för vår verksamhet att vi flyttar. Våra kunder ser nog hellre att vi är där ute än att de ska in i centrum och svänga runt med virkespaket i rondellen, säger Henrik Persson.

Annons

De lämnar en fastighet som ligger mitt i det nya planområdet Origo, en ny stadsdel som ska växa fram mellan David Anders gata och Bangatan. Där gapar ett stort område tomt efter rivningen av Engens möbelfabrik förra året.

Planen pekar ut en användning för främst bostäder, grönytor och lite kontor.

– Den här tomten ligger som en stor pusselbit i mitten. Så utifrån markägar-förutsättningar så kan vi inte genomföra den delen av planen om inte markägaren vill, säger mark- och expoateringsingenjör Mikael Strömbäck på Örkelljunga kommun.

Något uppdrag om att försöka köpa fastigheten har han inte idag.

– Nej, vi har ingen pågående förhandling. Vi har bara haft informationsutbyte, säger han.

Ulf Malmgren drev den tidigare bygghandeln i Örkelljunga och har behållit fastigheten i sin ägo. När nu Derome flyttar ser han ett läge att sälja till någon som är intresserad av att bygga enligt planen.

– Det är ett ypperligt läge för någon som vill bygga. Vi har redan kontakt med några intressenter, men det har inte kommit så långt, säger han.

Annons

Ulf Malmgren äger genom ett av sina bolag ett flertal hyresfastigheter i främst Höör, men även Hörby och Tyringe.

Ni är inte intresserade av ett eget bostadsprojekt i Örkelljunga?

– Nej, det är vi inte. Vi har en bra förvaltningsorganisation här i mellanskåne, så vi håller oss här.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan