Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Resan mot en köfri sjukvård pågår och ambitionerna är höga

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Helsingborgs lasarett behöver fler vårdplatser och bättre arbetsmiljö. Det skriver Anders Lundström.

Bild: Emil Langvad

Annons

Treklövern, med Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, har tillsammans med Sverigedemokraterna förhandlat fram en budget som med ambitioner att skapa fler vårdplatser och bättre arbetsmiljö inom Region Skåne. Detta behövs, inte minst vid Helsingborgs lasarett.

Helsingborgs lasarett har stora problem och kämpar för att leverera god, trygg och säker vård dygnet runt, året om. De senaste åren har varit särskilt svåra och vårdplatssituationen har varit särskilt ansträngd. Som ytterst ansvarig ordförande för Helsingborgs lasarett har jag ett stort ansvar att göra skillnad för helsingborgarna och sjukhusvården i nordvästra Skåne.

Det kan dock bli värre innan det blir bättre. Men verkligheten är tuff och helsingborgarna har förväntningar som är rimliga. Helsingborgs lasarett behöver fler disponibla vårdplatser och bättre arbetsmiljö, så enkelt är det och så svårt är det.

Annons

Annons

Under många år har stora insatser gjorts för att stärka den nära vården och detta arbete fortsätter, men det måste få större effekt på inflöde, utflöde och arbetsbelastning för lasarettet. Det är orimligt att i längden ha fler patienter än det finns sängar och kompetent personal för. Tillsammans med den kommunala vården har vi alla ett ansvar att göra vårt yttersta för att förbättra situationen. Det görs mycket och mer är att förvänta sig i detta långsiktiga arbete för en hälso- och sjukvård där invånarna inte märker om de omhändertas av kommunerna eller Region Skåne.

Vid rapporter om vårdplatsbrist inom sjukvården är det oftast inte faktiska sängar som saknas. Det fattas omvårdnadspersonal för att bemanna vårdplatserna. Fenomenet finns över hela landet, men i Skåne och vid Helsingborgs lasarett måste ambitionen vara att i större utsträckning lyckas hålla fler vårdplatser öppna. Treklöverns inriktning för den nya mandatperioden är att ha så god kompetensförsörjning att vårdplatser inte ska behöva stängas av personalbrist eller sjukdomsbortfall. Detta kommer leda till mer nöjda och mindre belastade medarbetare. Om vi också kan flytta ut mer specialiserad vård så att den oftare i hemmet så kan vi avlasta akutvården, frigöra vårdplatser och därmed flytta vården närmare patienten.

Region Skåne och därmed också Helsingborgs lasarett behöver bli bättre som arbetsgivare för att få personalen att trivas och utvecklas. För att vårdyrket ska bli mer attraktivt och för att erfarenhet ska premieras är det angeläget att de anställda inom hälso- och sjukvården erbjuds vidareutbildning och tydligare karriärvägar.

Annons

Annons

En betydande del av arbetet inom sjukvården fylls av administrativa arbetsuppgifter och tar tid ifrån det nära patientarbetet. Många administrativa arbetsuppgifter har ett gott syfte i att mäta utfall och förbättra kvaliteten. Problemet är när administration av vårdpersonal sker på bekostnad av patientkontakt och minskad vårdproduktion. Därför behöver det vara färre administrativa arbetsuppgifter och en större andel bör avlastas av kvalificerad administrativ personal.

Det finns mycket kvar att göra i arbetet så att skåningarna får den vård de kan förvänta sig. Resan mot en köfri sjukvård pågår och ambitionerna är höga. Underbara framtid, det mesta är ogjort som en känd företagsledare myntade för många år sedan.

Anders Lundström (KD)

regionråd och ordförande för Helsingborgs Lasarett

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan