Annons

Annons

Annons

Örkelljunga

Trots protester – styret håller fast vid valfrihetssystem för personlig assistans

Socialnämndens omstridda förslag om att avveckla sin egen assistansverksamhet antogs av kommunstyrelsens arbetsutskott på onsdagen. S och C reserverade sig.

Text

Niclas Bengtsson (SD) förlitar sig på att socialförvaltningens förslag om att upphandla Lov-utförare för assistans blir bra.

Bild: Niklas Gustavsson

Annons

Den del av personlig assistans som kommunen har ansvar för går med flera miljoner kronor i underskott. Därför vill socialförvaltningens ledning införa Lagen om valfrihetssystem, Lov, som innebär att man upphandlar en eller flera privata utförare som utför jobbet.

Nu är förslaget på väg mot kommunfullmäktige. På onsdagen antogs det i kommunstyrelsens arbetsutskott efter en votering som slutade 3-2.

Annons

Annons

– Jag tycker att socialchefen har gjort ett mycket bra jobb kring detta. 40 procent har ju redan valt privat assistans, säger kommunstyrelsen ordförande Niclas Bengtsson (SD).

Centern och Socialdemokraterna röstade emot förslaget.

– Vi vill att verksamheten ska vara kvar i kommunens regi, säger Arne Silfvergren (S).

Hur ska man då lösa underskottet?

– Jag anser att det inte finns mer att spara i den nämnden, den har ju brottats med underskott nästan lika längre som jag varit i politiken. Det budgetförslag vi stöttade innehöll 70 öre i skattehöjning.

Arne Silfvergren (S) ser hellre en skattehöjning än att slopa assistans i egen regi helt.

Bild: Annsofie Wieland

Kritiken mot förslaget har bland annat varit att de 30-talet assistenter som blir uppsagda kanske inte kommer att vilja gå över till en privat arbetsgivare. Det innebär att en känslig grupp med svåra funktionsnedsättningar utsätts för stora förändringar. Just nu pågår en namninsamling i kommunen för att stoppa förändringen.

Kommunstyrelsens ordförande Niclas Bengtsson (SD) tror att många som skriver på har missuppfattat vad förändringen innebär.

– Man står och samlar in namn från folk som inte vet vad det handlar om. Som blir stoppade när de ska gå in i affären. Då är det många gånger lättare att bara skriva på. Så har jag fått till mig det i alla fall, säger han.

Annons

Annons

Läs mer

Ja till upphandling av kommunens assistans

Protest: ”Rör inte kommunens assistenter”

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan