Annons

Annons

Annons

Krogen

Mat & Dryck
Ett vardagsrum mitt i Helsingborg med klassisk meny

Restaurang Madame Moustache i det kulturskyddade korsvirkeshuset mellan Kullagatan och Norra Storgatan är varm, brokig och inbjudande. Här är miljön en stor del av upplevelsen.

Text

Det här är en recension.Analys och värderingar är skribentens egna.

Madame Moustache har två ingångar. Här från Norra Storgatan.

Bild: Emil Langvad

Annons

I baren till Madame Moustache står tiden stilla. Det tidigare köpmanshuset Gamlegård från 1700-talet har behållit sin ålderdomliga karaktär. Huset är byggnadsminnesmärkt. De två stora klockorna i baren står dessutom bokstavligen stilla. Här kan man komma in för en drink innan maten eller bara ta en öl. Och kanske nicka åt porträttet av den mustaschprydda madamen i rummet intill.

Vi glider in i matsalen med rejäla dämpade kristallkronor och jugendmönstrade tapeter. Det är en inbjudande och trivsam miljö med böcker lite varstans – som ett vardagsrum. Atmosfären får full pott av oss. Här sitter småbarnfamiljen jämte släktkalaset och ett påtagligt förälskat ungt par. Personalen är uppmärksam, men aldrig påträngande.

Annons

En släkting till den kinesiska dumplingen är gyozan. Rostat bovete var ett trevligt tuggigt tillbehör.

Bild: HD

Annons

Menyn är traditionell med franska och italienska inslag. Det är en kall kväll så vi beställer gratinerad löksoppa (155 kronor) med en flaska Råå ipa (80 kronor) till förrätt. Vi blir också nyfikna på vad krabbgyoza är (165 kronor). Dumplingsvarianterna har en mild men lite svårspecificerad fyllning och serveras med gräddig sås och syrliga tillbehör. Till det tar vi ett glas Chapeau melon (125 kr) – en savignon blanc. Det funkar fint.

Genom hela kvällen noterar vi att krogen är riktigt bra på att kombinera texturer. De krispiga rostade bovetekornen är en överraskning i den mjuka förrätten. Löksoppan är lite salt men riktigt varm och mycket mustig. Brödet fortfarande krispigt.

Ett krispigt skinn på den mjälla havsabborren. Madame Moustache är bra på att komponera konsistenser.

Bild: HD

Restaurangen beskriver själv sin meny som inspirerad av den franska bistrotraditionen med svenska råvaror efter säsong. Bland huvudrätterna finns två fisk, en vegetarisk och två kött. Vi väljer den skinnstekta havsabborren med syrlig fänkål och dillpotatispuré (285 kronor) och en amerikansk ryggbiff (375 kronor). Annars lät även havskräftsravioli intressant. Biffen är perfekt stekt. Abborren likaså. Vi väljer ett glas av husets röda till biffen (125 kronor) och ett franskt chablis till fisken (155 kr).

Det är väldigt svårt för oss att motstå en créme brûlée. Här är den smaksatt med körvel och dragon och serverad med en passionssorbet på en bädd av söta kaksmulor (110 kronor). En riktigt god kombination – men för oss brûléepuritaner fick nog lakritstonerna från örterna lite för stor plats. Passionssorbeten är perfekt. Vi testar också Madames glass-sandwich (110 kronor). Det är en rejäl efterrätt – som en kaka med choklad som omsluter havtornsparfait, toppad med kolatoppar av kondenserad mjölk.

Annons

Annons

Efter detta är vi rejält mätta. Vi sitter kvar en stund och bara njuter av sorlet omkring oss i den behagliga miljön.

I baren på bottenvåningen står tiden bokstavligen stilla.

Bild: HD

Fakta

Madame Moustache

Adress: Gamlegård, Norra Storgatan 9, Helsingborg.
Profil: Hemlagat med inspiration från den franska bistrotraditionen med säsongsbetonade svenska råvaror.
Öppettider: Måndag–torsdag 11.30-14.30 och 17.00-22.00, fredag: 11.30-14.30 och 17.00-03, lördag 12–15 och 18.00-03, söndag 12–21.
Prisnivå: Mellan. Förrätter 148-165 kronor, varmrätter 225-375 kronor, efterrätter 35-125 kronor.
Alternativ: Menyn är en god blandning av grönt, kött och fisk, men det finns få alternativ utan mejeriprodukter.
Tillgänglighet: Det kulturmärkta huset saknar hiss och trappan upp till restaurangen är ganska brant. Men a la carte-menyn kan serveras på bottenvåningen om man pratar med personalen.

Fakta

TOTALBETYG: 17 av 20

Mat: 4
Ryggbiffen med kappa var utmärkt. Havsabborren perfekt tillagad. Sättet att blanda mjukt och knaprigt får högsta betyg. Men både soppan och dillmoset till fisken var väl salt, vilket drar ner betyget lite.
Service: 4
Uppmärksamt hela kvällen. Enkel och avslappnad service. Inte så mycket vägledning i vinvalet.
Atmosfär: 5
Hemtrevligt med humor i detaljerna. Ombonat, behaglig belysning och bra musikval. Här trivs vi.
Prisvärde: 4
Välkomponerat och vällagat. Vi fick bra mat, men det förväntade vi oss i den här prisklassen. Vi lämnar restaurangen mätta och nöjda.

Annons

Inbäddat innehåll

Madame Moustache har två ingångar. Här från Kullagatan.

Bild: Emil Langvad

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan