Annons

Annons

Annons

Protesterna i Iran

Uppblossade protester i Iran efter avrättningar

I flera iranska städer samlas demonstranter ännu en gång på gatorna. Protesterna beskrivs som de största på flera veckor.

På videoklipp från huvudstaden syns tungt utrustad kravallpolis på gatorna.

Text

Iranier protesterar mot regimen i Teheran i oktober. På grund av regimens inskränkningar av internet finns få bilder från protesterna att tillgå.

Annons

I videoklipp från Teheran och andra städer hörs demonstranter sjunga regimkritiska sånger och ramsor, rapporterar The Guardian. Protesterna, som inleddes under natten till fredagen, uppges vara extra stora då det gått 40 dagar sedan avrättningen av två män som greps i samband med protesterna.

Annons

Den första formella sorgeperioden varar enligt iransk tradition i 40 dagar, varpå en minnesstund ska hållas.

Enligt människorättsgrupper hålls protester i bland annat Teheran, Arak, Esfahan, Izeh och Karaj. På videoklipp publicerade av Oslobaserade Hengaw ses brinnande vägavspärrningar i Sanandaj, en av de kurdiska städer som varit nav för de landsomfattande iranska protesterna. På klipp från huvudstaden syns tungt utrustad polis patrullera gatorna.

Annons

Hundratals människor har dödats, tiotusentals har frihetsberövat och flera har avrättats i samband med de protester som inleddes med Mahsa Zhina Aminis död i september. Den 22-åriga kurdiska kvinnan dog i den hårdföra moralpolisens förvar i Teheran efter att ha gripits anklagad för att inte ha burit den obligatoriska slöjan på "korrekt" vis.

Sedan dess har protester mot regimen och dess förtryck av kvinnor rasat med jämna mellanrum. På grund av regimens hårda begränsningar av internet läcker dock få uppgifter ut ur Iran och information om döda och gripna är svår att verifiera.

Fakta

Bakgrund: Protesterna i Iran

Den största protestvågen som skakat Iran på många år startade med 22-åriga Mahsa Zhina Aminis död.

Amini, en kurdisk kvinna från nordvästra Iran, greps av moralpolis i Teheran den 13 september för att hon inte ansågs bära sin huvudsjal på korrekt vis.

Amini fördes till sjukhus efter att ha segnat ner och drabbats av vad polisen hävdar var en hjärtattack. Detta bestrids av 22-åringens familj, som hävdar att hon utsatts för kraftigt våld mot huvudet. Den 16 september avled Amini på sjukhus efter att ha legat i koma.

Vid Aminis begravning i hemorten utbröt spontana protester, som därefter utvecklades till en demonstration där kvinnor tog av sig huvudduken och skanderade slagord mot regimen. Protesterna spred sig snabbt över landet och har sedan dess kommit att handla om mycket mer än bara den obligatoriska slöjan.

Vid många tillfällen har demonstrationerna slagits ned med brutalt våld från regimens säkerhetsstyrkor.

Hundratals har dödats och tiotusentals har gripits.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan