Lilla Litens dag i förskolan:
6.15 kommer Liten. Till öppningen samlas barn från hela förskolan. Två pedagoger och ett tiotal barn är på plats.
7.00 börjar fler barn och pedagoger. Liten går med sin grupp in på sin avdelning.
7.30: frukost. Beroende på antal barn och pedagoger äter de tillsammans eller i mindre grupper. Vid ojämn fördelning får något barn äta med en annan grupp. Liten är bara ett år och behöver inte byta. Ändå ser gruppen olika ut varje dag.
Annons
Annons
8.30-lunch: Grupptid. Nu befinner sig Liten i sin egen grupp med 15 barn i åldern 1-3 år och där 3 pedagoger delar på 2,75 heltidstjänster.
11.45 är lunchen över. Barn som ska sova går och vilar. Vakna barn bildar en vakengrupp. Två pedagoger slutar. Fyra turas om att ta rast och ansvara för barn.
12.45 börjar barnen vakna. Grupperna delas. Ambitionen att dela barnen utifrån sina grupper krockar med en verklighet där antalet inte kan skilja alltför mycket mellan grupperna. Liten är bara ett år och flyttas inte. Det är gruppen som förändras.
14.00: mellanmål. Efteråt går Litens avdelning ut på gården tillsammans med resten av de yngsta.
16.00 slutar fler pedagoger. De barn som finns kvar bildar en ny grupp. Resten av dagen är de ute tillsammans med de kvarvarande pedagogerna. 16.30 hämtas Liten.
Under dagen har Liten ingått i minst sju gruppkonstellationer. De kontakter och relationer som Liten möter under sin dag är långt fler än antalet barn och pedagoger som hör till Litens barngrupp. Forskning visar att detta är olämpligt.
Sammanslagningar görs för att bemanningen ska täcka förskolans öppettid. De barn med längst vistelsetid drabbas hårdast. Lugna stunder krävs för att orka hela dagen. Varje gång barnantalet i gruppen sjunker slås den samman med en ny.
För barn är det avgörande att veta var de har sin tillhörighet och trygghet.
Vet Liten?
Styrelsen för Sveriges lärare i Örkelljunga