Spotify-grundaren Daniel Ek har slagit in på en ny bana och öppnat hälsoklinik. Där ska människor för ett par tusenlappar kunna ta ett blodprov och få en avancerad, yttre skanning av kroppen som ska fånga upp tidiga tecken på hälsoproblem. Tiderna tog slut på några timmar och väntelistan innehåller redan tusentals personer.
Ek beskriver det som att han vill förändra hela vården, från reaktiv till proaktiv. Men han är faktiskt inte fullt så unik som han får det att låta.
De flesta sjukdomar är enklare, billigare och mer skonsamma att åtgärda tidigt än sent, det är väl känt. Bäst är att undvika att bli sjuk alls. Alla som planerar för framtidens hälso- och sjukvård vet det. Att vi idag kan behandla fler sjukdomar än någonsin är strålande, det har lett till mindre lidande och längre liv för fler. Men det kommer att öka sjukvårdens kostnader till en helt ohållbar nivå om vi inte samtidigt lyckas göra medborgarna friska nog att inte behöva så mycket vård.
Annons
Annons
En mängd forskningsprojekt och insatser handlar om detta. Ett exempel är hälsosamtalen som började införas 2021 på skånska vårdcentraler. Bra kost och motion, rökstopp och mindre alkohol är tydliga tips, och den som får ett samtal erbjuds stöd för livsstilsförändringar.
Metoden har visat sig minska risken för bland annat hjärt-kärlsjukdomar.
Mer komplext är ett nytt cancertest som utvecklas av forskare i Sverige under ledning av mikrobiologiprofessorn Mathias Uhlén. Med hjälp av modern analysteknik och AI har de identifierat ”proteinprofiler”, typiska proteinkombinationer i blodet, som kan slå larm om cancer redan innan några symtom visat sig. Att hitta cancer tidigt ökar chansen till bot enormt. Svenska forskare ingick också i ett europeiskt projekt som nyligen presenterade ett annat test, som visar om en person är genetiskt känslig för läkemedelsbiverkningar. Det ska hjälpa läkaren att välja medicin och dos med mindre risker.
Så visst behövs forskning och innovation för att lösa vårdens utmaningar. Ändå får Daniel Eks initiativ skarp kritik från flera läkare. De menar att hans hälsoundersökningar riskerar att skapa onödig oro hos kunder som får avvikande men ofarliga testvärden. Dessutom belastas den offentliga vården när de skannade patienterna söker sig dit för uppföljningar.
Den kritiken är väl värd att lyssna på. Spotify-grundaren är förstås välkommen att göra vad han vill om han nu råkar ha 300 miljoner kronor över (den summa som hittills investerats i projektet). Men det spelar roll för oss alla när kostnaderna spiller över på samhället. Risk och nytta måste alltid vägas mot varandra. Det är anledningen till att vi exempelvis har screening för bröstcancer i Sverige, men saknar det för många andra cancerformer – metoderna har bedömts vara för osäkra och ge för många felaktiga larm.
Dessutom saknas ofta en knivskarp gräns mellan sjukt och friskt. Det finns betydligt fler lägen än ”allvarlig sjukdom i sen eller tidig fas”. Absolut vanligast är läget ”vissa värden är lite skumma men det är troligen inget du behöver vårdens hjälp med”. Hur ska privata hälsobolag som Eks informera kunderna om det?