Annons

Annons

Annons

Örkelljunga

Prisad lastbilsopera återkommer i sommar

Sommarens succéföreställning vid Hjälmsjön slog publikrekord. Den 31 maj återvänder lastbilen – nu med musikaltema.

Text

Drygt 500 personer bänkade sig i gräset i Hjelmsjöborgs park för att lyssna på opera i sommarkvällen. Foto: Christina Friström

Bild: Privat

Annons

När Malmö opera i helgen samlade sina ombud och partners till en träff fick Örkelljunga riksteater ta emot pris för Årets samarbete.

– Det här var inte bara till oss utan alla som var med, nu ska vi sträcka på oss allihop, säger Christina Friström från teaterföreningen.

Musikevenemanget i Hjelmsjöborgs park i somras lockade mer än 500 besökare. Från en lastbilsscen framförde en ensemble från Malmö opera ”Det stora oväsendet”. Bakom evenemanget stod även kommunen, Sparbanken Boken och von Reiserska stiftelsen.

Annons

Annons

”De bevisar att samarbeten är helt rätt väg för kulturen när de erbjuder scenkonst för alla och slår publikrekord", löd motiveringen från Malmö operas jury.

”Vi tänkte att det kunde vara något som samlar Örkelljungaborna”, säger Christina Friström. Och hon fick rätt.

Bild: Annsofie Wieland

Konceptet med att flytta ut operan utanför konsertsalarna testades i Örkelljunga redan under pandemin, men då var spelplatsen parkeringen utanför Forum. Sommarens sjönära skådeplats gav en helt annan inramning.

– Det är en fantastisk miljö och såklart mycket charmigare, säger Christina Friström.

Hon avslöjar att det blir en föreställning på samma plats även i år.

– Det kommer en lastbil den 31 maj. Det här ska bli en tradition har vi tänkt. Vi har fått in en del medel redan och hoppas få ihop de sista pengarna också.

Innehållet i föreställningen blir lite annorlunda än senast.

– Förra gången var det ren opera, nu blir det mer musikal. Samtidigt som man lyssnar ska man kunna sitta på gräset och äta och njuta av utsikten över Hjälmsjön.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan