Annons

Annons

Annons

opinionKriget i Ukraina

Aktuella frågor
”Det är ett tecken på att Putin kommer att förlora kriget.”

EU måste ta president Zelenskyjs och det ukrainska folkets vädjan på allvar och öppna dörren till unionen för Sveriges blågula grannar, skriver de två liberalerna Karin Karlsbro, Europaparlamentariker, och Roko Kursar, förste vice ordförande i Malmös kommunstyrelse. 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Att hota med kärnvapen är inte bara ett hot mot hela världen. Det är också ett hot mot det ryska folket: Putins planer innebär att de måste begå ett kollektivt självmord, skriver artikelförfattarna.

Bild: Dmitry Astakhov

Annons

USA:s president Joe Biden besökte Ukraina i måndags. Igår lät Rysslands president Vladimir Putin meddela att landet pausar sin medverkan i nedrustningsavtalet Nya Start, som begränsar antalet kärnvapenspetsar som Ryssland och USA får ha. Det är ett tecken på att Putin kommer att förlora kriget – det enda som återstår för honom är att hota världen med kärnvapenkrig.

I det nästan två timmar långa talet syntes en desperat Putin som satsar på skrämselpropaganda och att beskylla ”Nato och Väst” för det krig han startat i Ukraina.

Talet var ett skådespel för att försöka hålla den krympande ryska krigsmoralen uppe.

Samtidigt som Putin påstår att det ligger i Rysslands natur att vara starkt, pressas den ryska ekonomin allt hårdare och det ryska folkets stöd börjar allt mer vackla.

Annons

Att hota med kärnvapen är inte bara ett hot mot hela världen. Det är också ett hot mot det ryska folket: Putins planer innebär att de måste begå ett kollektivt självmord.

Annons

Den 24:e februari ifjol vaknade vi upp till en ny verklighet. Det var krig i Europa. På fredag har det gått ett år sedan Ryssland då gick från hot till handling och de första stridsvagnarna rullade över den ukrainska gränsen.Rysslands krig mot Ukraina är en attack mot hela Europa. Det är en kränkning av varje lands rätt till sina gränser och makt över sin egen framtid.

Nu tolv månader efter den fullskaliga invasionen fortsätter Ukraina slåss, inte bara för sin egen existens, utan också för hela Europa.

Putins plan om att snabbt ta kontroll över Ukrainas territorium, upplösa det demokratiskt valda parlamentet och göra landet till en rysk lydstat blev ett fiasko. Ukraina har istället under president Zelenskyjs ledning försvarat sig och tryckt tillbaka ockupanterna på ett sätt som fått världen att häpna.

Det senaste året har EU visat en sällan skådad enighet och beslutsamhet, men tillsammans måste medlemsstaterna göra ännu mer.

Det ryska anfallskriget sätter fingret på varför Europa behöver hålla ihop. Står länder ensamma blir de sårbara, särskilt med en granne som fortsätter att hota sina grannar.

Ukraina behöver nu snabbt få tillgång till de vapen landet ber om. Sverige har bidragit, men tillsammans kan och måste EU:s medlemsstater göra ännu mer.

Sanktionerna mot Ryssland måste skärpas och importen av gas måste strypas på samma sätt som oljeimporten redan stoppats av EU.

Annons

Annons

Ryska tillgångar som frusits eller beslagtagits måste kunna användas för att börja betala återuppbyggnaden av Ukraina. 

Kriget har orsakat ett enormt lidande.

Det humanitära stödet från omvärlden i och utanför Ukraina måste öka.

Varje krigsbrott måste dokumenteras, åtalas och dömas. Det växande antalet våldtagna kvinnor som rapporterar om det systematiska sexuella våldet måste få särskilt stöd av omvärlden.

Ukraina har gång på gång vänt sig till Europa och stått upp för sin rätt att välja vem landet vill samarbeta med. För det har Ukraina fått betala ett mycket högt pris.

Nu behöver Ukrainas väg till EU-medlemskap en konkret färdplan. EU måste ta president Zelenskyjs och det ukrainska folkets vädjan på allvar och öppna dörren till unionen för Sveriges blågula grannar.

EU ska inte göra dem besvikna. Liberala värderingar försvaras bäst av medlemsstaterna tillsammans.

SKRIBENTERNA

Karin Karlsbro (L), Europaparlamentariker

Roko Kursar (L), förste vice ordförande i Malmös kommunstyrelse. 

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan