Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Jag oroas över citys framtid om Väla tillåts bli vårt nya centrum

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Jag blir smått förtvivlad över vad som skulle kunna hända med vår stadskärna om utbyggnaden av Väla blir verklighet. Det skriver Rosemarie Lindström. Bilden visar Mariatorget från ovan.

Bild: Tom Wall

Annons

Som helsingborgare och med mångårig erfarenhet av centrumutveckling äger jag en passion för den levande stadskärnan med sina butiker, restauranger, boendemiljöer och kulturliv.

Under de tjugofem år som jag arbetat med stadsutveckling har jag bland annat varit engagerad i Svenska Stadskärnor AB och under flera år arbetat som VD för Växjö Citysamverkan, där jag var med och tog hem Årets Stadskärna 2010. Det innebär att jag varit involverad i många städers resa fram mot en hållbarare stadsutveckling. Flera av dessa städer har också lyckats få utmärkelsen ”Årets stadskärna.”

Under min tid i Växjö påbörjades ett utvecklingsprojekt som påminner om det vi nu ser i Helsingborg – Välas expansion Det gick under namnet Arenastaden. Då precis som nu var det starka marknadskrafter som styrde besluten och politiker var hårt ansatta av ekonomiska intressen. Jag har alltid menat att externa köpcentra och stadskärnor kan samexistera om man skapar förutsättningar för det.

Annons

Annons

I Växjö bestämde man sig för att stärka upp stadskärnans attraktions- och konkurrenskraft samtidigt som man utvecklade Arenastaden. Dessutom fanns det förutsättningar för synergieffekter då avståndet mellan Arenastaden och Växjö centrum inte var längre än att det var fullt möjligt att promenera emellan – och absolut cykla.

Av skilda orsaker blev Arenastaden aldrig verklighet utan det befintliga köpcentrumet byggdes ut och heter numera Grand Samarkand och existerar i balans med stadskärnan.

Mot denna bakgrund kan läsare förstå att jag i min yrkesroll inte är en notorisk motståndare till om- eller utbyggnad av befintliga köpcentrum. Men det som håller på att ske nu i Helsingborg är något som oroar mig. Jag har läst både WSP:s och Rambolls analyser och blir smått förtvivlad över vad som skulle kunna hända med vår stadskärna om utbyggnaden av Väla blir verklighet.

Det enda vi riktigt säkert vet är att vi ingenting vet om framtiden. Det borde en pandemi och ett pågående krig i Europa lärt oss. En stadskärna behöver leva, inte bara överleva. Det går inte att lägga den i respirator i några år och hoppas att den ska återhämta sig när den hade kunnat klara sig alldeles utmärkt om den fått rätt näring från början.

Återhämtningen menar man ska bland annat bestå i ökad inflyttning, men den kommer ju att ske vare sig utbyggnaden av Väla blir verklighet eller inte.

Annons

Det i sin tur måste betyda att inflyttningen borde gynna stadskärnan ännu mer utan utbyggnaden av Väla. Staden behöver redan återhämtning, utan åderlåtning.

Vad händer när Väla även ger sig in i branscher som kontor, teater och bio? Vi ser hur handeln har påverkats, vill vi se samma utveckling för andra branscher i framtiden?

Politikerna behöver fördjupa sin kunskap kring de här frågorna innan beslut fattas. Det är enkelt att låta sig hänföras av storslagna planer men jag ser oroligt på hur framtidens stadsutveckling kommer att påverkas om Väla tillåts att bli vårt nya centrum.

Rosemarie Lindström

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan