Shora Esmailian är journalist och skribent på kultursidan.
Häng med i vår kulturbevakning – gå in under ”Mitt konto” och ”Notisinställningar” i appen och aktivera pushnotiserna för kultur!
De tre bockarna Bruse

Den har mer än två hundra år på nacken, är ursprungligen från Norge och under de senaste åren har flera versioner av denna enkla och repetitiva saga getts ut i nytolkningar. De är alla roliga, men ingen så underhållande som Mac Barnetts och Jon Klassens nytolkning.
Mac Barnett & Jon Klassen, översättning: Caroline Bruce, Lilla Piratförlaget
Annons
Arg

Annons
Lotta Olssons och Emma Adbåges serie om känslor (hittills har ”Ledsen”, ”Glad” och ”Rädd” utkommit) är fenomenal: det är små böcker som handlar om stora och viktiga känslor. På samma sätt som de så klockrent porträtterade ett barn som släpper ut all sin sorg får vi här se vad som händer när ilskan stiger i en, och hur snabbt den kan gå över.
Lotta Olsson & Emma Adbåge, Rabén & Sjögren
Stopp

På svenska är denna mycket roliga bilderbok den fjärde som ges ut av den spanska barnbokskonstnären Marta Altés. Vissa må uppleva den som en bok som snabbt tar slut, men stanna upp och fundera. Här är bilderboken där text och bild inte kan existera utan varandra, vilket inbjuder till eftertänksamhet.
Marta Altés, översättning: Jenny Francke, Bonnier Carlsen
Rörelsesagor med Bamse: Härmapor i djungeln

Lagom till att Bamse fyller 50 år sänder SR:s Barnradion fem rörelsesagor, inlästa av skådespelaren Adam Lundgren. Här gäller det att verkligen lyssna – när man hör det magiska ljudet pausar man sagan och gör de rörelser som Bamse, trillingarna, Skalman, Lilleskutt och de andra karaktärerna gör. Ett nytt och interaktivt sätt att lyssna på sagor.
Annons
Annons
Barnradion, Sveriges Radio
Stina Wirséns brokiga bilder

Stina Wirsén.
Bild: Naina Helén Jåma/TT
Det finns fortfarande möjlighet att se Stina Wirséns färggranna lekutställning på Landskrona museum. Här kan man bekanta sig med karaktärerna från bilderboksserien ”Liten Skär och alla små Brokiga”, leka med de stora och mjuka äpplena eller titta på Wirséns originalskisser för att se processen som lett fram till hennes folkkära figurer.
Landskrona museum, t o m 2/4