Annons

Annons

Annons

Polischefens död

Bakgrund: Turerna inom polisledningen

Turerna med polisanmälningar och jävsanklagelser i landets högsta polisledning har skakat myndigheten, och på onsdagskvällen hittades regionpolischef Mats Löfving död i sitt hem i Norrköping.

Detta har hänt:

Bild från en pressträff med polisen 2019. Från vänster, Linda H Staaf, dåvarande chef för underrättelsenheten på Noa, rikspolischef Anders Thornberg, Marie Berg, chef för nationella bombskyddet samt Mats Löfving, dåvarande chef för Noa.

Annons

En första polisanmälan mot Mats Löfving avslöjas:

5 december 2022 avslöjade Expressen att Mats Löfving, regionpolischef i Stockholm och ställföreträdande rikspolischef, i december 2021 polisanmäldes för grov fridskränkning, olaga förföljelse och ofredande.

Anmälan gjordes av polisens nationella säkerhetschef. Det utpekade brottsoffret var Linda Staaf, då underrättelsechef vid nationella operativa avdelningen, Noa. Staaf hade tidigare kontaktat säkerhetschefen och uttryckt oro för sin egen säkerhet. Hon tyckte dock inte att hon hade utsatts för brott.

Två dagar efter anmälan beslutade överåklagare Anders Jakobsson vid särskilda åklagarkammaren att inte inleda en förundersökning.

Annons

Uppgifter om ytterligare anmälan:

Den 9 december 2022 rapporterade Expressen att Löfving även polisanmälts misstänkt för att ha misshandlat Linda Staaf.

Annons

Anmälan gjordes i september 2020 av Ebba Sverne Arvill, chef för polisens avdelning för särskilda utredningar. Även den anmälan avskrevs snabbt av åklagaren. Också i det ärendet uppgav Staaf att hon inte blivit utsatt för brott.

Utredning om grovt tjänstefel efter jävsmisstanke:

Linda Staaf anställdes som underrättelsechef vid Noa 2015 efter beslut av Mats Löfving som då var Noa-chef.

I november 2021 publicerade polisforskaren Stefan Holgersson en rapport i vilken Staafs meriter för jobbet som underrättelsechef ifrågasattes. Samtidigt fanns det uppgifter om att Mats Löfving och Linda Staaf haft en relation.

Det ledde till att åklagare Bengt Åsbäck vid särskilda åklagarkammaren i början av 2022 genomförde en så kallad förutredning gällande omständigheterna kring tillsättningen av Staaf. Någon förundersökning inleddes inte då, eftersom det enligt åklagaren inte fanns anledning att anta att brott begåtts.

Men den 12 december 2022 meddelade Åklagarmyndigheten att en förundersökning om grovt tjänstefel inletts. Anledningen var enligt Åsbäck att nya uppgifter framkommit som satte de tidigare kända omständigheterna i ett nytt ljus.

Linda Staaf har i flera intervjuer beskrivit relationen mellan henne och Löfving som "privat men ytlig".

Polisen inleder utredning:

Dagen efter beskedet om förundersökningen gav rikspolischef Anders Thornberg en extern utredare i uppdrag att göra en "fullständig genomlysning" av härvan i polisledningen. Samtidigt meddelades att Mats Löfving tills vidare fått andra arbetsuppgifter.

Annons

Annons

Staaf kvar på Noa efter nytt beslut:

I januari skulle Linda Staaf ha påbörjat en ny tjänst vid justitiedepartementet, men den 13 december gav Noa-chefen Johan Olsson beskedet att hon blir kvar hos polisen.

Löfvings beslut om tjänstevapen granskas:

Mats Löfving fattade 2020 beslut om att Linda Staaf skulle tilldelas ett tjänstevapen. Två instanser inom polisen, utbildningsenheten och ställföreträdande kanslichef vid Noa, hade tidigare sagt nej till att ge Staaf ett vapen med hänvisning till att hon saknade nödvändig utbildning.

Den 24 januari uppgav Bengt Åsbäck att frågan om tjänstevapnet förts in i förundersökningen, som misstänkt tjänstefel.

Löfving delges misstanke om brott:

Den 1 februari kom beskedet att Mats Löfving delgivits misstanke om brott. Misstankarna gällde grovt tjänstefel i samband med tillsättningen 2015 och tjänstefel för beslutet om tjänstevapen 2020.

Ny jävsanklagelse:

Den 15 februari berättade Polistidningen att Löfving utreddes för ytterligare ett fall av misstänkt jäv. Det rörde uppgifter om att han medan han var ordförande för myndighetens nationella skyddskommitté hade en relation med en facklig företrädare som var ledamot i kommittén.

Utredning presenteras:

Utredaren Runar Viksten presenterade sin slutsatser 22 februari. Enligt utredningen var Mats Löfving jävig när han höjde Linda Staafs lön och i tre andra beslut, dock inte vid tillsättningen 2015. Viksten ansåg att rikspolischefen skulle överväga att skilja Mats Löfving från hans tjänst.

Mats Löfving hittas död:

På kvällen 22 februari meddelade polisen att Mats Löfving hade hittats död i sitt hem i Norrköping. Dödsfallet utreds.

Förundersökningen läggs ner:

Dagen efter, 23 februari, meddelade åklagaren att förundersökningen om de två misstänka tjänstefelen läggs ned.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan