Annons

Annons

Annons

Polischefens död

Löfving hade flera toppjobb inom polisen

Mats Löfving hade en lång karriär inom polisen med flera toppjobb. Han beslutade sig tidigt för att bli polis och avancerade snabbt.

Men den sista tiden blev stormig.

Mats Löfving blev 61 år. Arkivbild.

Annons

Mats Löfving föddes den 27 maj 1961 i Norrköping.

Han bestämde sig tidigt för att bli polis och som 19-åring antogs han till polisutbildningen. Han arbetade därefter som ordningspolis i Östergötland.

Efter juristexamen och polischefsutbildning avancerade han snabbt till högre roller. När han som 43-åring utsågs till länspolismästare i Östergötland 2004 blev han landets yngste på en sådan tjänst, enligt flera medier.

Annons

Annons

2012 tog han över ansvaret för polisen i Stockholm och på Gotland, och två år senare utsågs han till den första chefen för polisens nya nationella operativa avdelning (Noa). Samtidigt utnämndes han till ställföreträdande rikspolischef.

Sex år senare lämnade Mats Löfving Noa och blev regionpolischef i Stockholm.

I december förra året togs han ur tjänst.

Då tillsatte rikspolischefen en särskild utredare för att granska härvan i den högsta polisledningen. Detta efter avslöjanden i Expressen om att Löfving haft en privat relation med polischefen Linda Staaf och att han blivit polisanmäld.

Även en förundersökning om misstänkt tjänstefel inleddes. Mats Löfving nekade.

På onsdagen presenterade polisens utredare sin rapport. Den slår fast att Löfving gjort sig skyldig till jäv, och utredaren rekommenderade att rikspolischefen borde överväga att avskeda Löfving eller avskilja honom från hans chefspost.

Mats Löfving kommenterade rapporten skriftligt.

"Det var tungt att höra", skrev han.

Sent på onsdagskvällen meddelade polisen att Mats Löfving hittats död i sitt hem i Norrköping.

"Det är med stor sorg och bestörtning jag tagit emot besked om att ställföreträdande rikspolischef och regionpolischef Mats Löfving har avlidit. Det är oerhört tragiskt”, säger rikspolischef Anders Thornberg i en kommentar.

Mats Löfving blev 61 år gammal.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan