Annons

Annons

Annons

Örkelljunga

Nu ska den nya skolan utformas

Upphandlingen är avgjord och i slutet av året beräknas byggstart för den nya skolan i Örkelljunga.
– Framförallt är det Mårdenskolan vi tänker att vi ska avlasta, säger utbildningschef Kristian Lindgren.

Text

Behovet av en ny skola i Örkelljunga har diskuterats under flera år.

Bild: Niklas Gustavsson

Annons

NCC vann upphandlingen om vem som ska vara med och planera och troligen bygga den nya grundskolan i Örkelljunga. Avsiktsförklaringen är skriven och inom kort har kommunen och byggföretaget ett startmöte.

– Nu ska vi först ta fram en gemensam handling för hur den nya skolan ska utformas och ett riktpris. När det är färdigt tar man ett beslut om att gå in i fas två – genomförandet att bygga den här skolan. Förhoppningsvis sker det i september, säger fastighetschef Mathias Svensson.

Det är troligt, men inte helt säkert, att det blir NCC som även bygger skolan.

– Om vi kommer fram till att det fungerar bra och hamnar i rätt prisnivå så kommer vi att gå vidare med NCC. Men skulle vi inte hamna rätt kan vi gå ut och konkurrensutsätta en gång till, säger Mathias Svensson.

Annons

Intresset för att projektera och bygga byggnaden var stort.

Annons

– Det kom in nio anbud – i Örkelljunga är det mycket och visar att det finns konkurrens på marknaden, säger Mathias Svensson.

Fastighetschef Mathias Svensson hoppas på byggstart av den nya skolan i slutet av 2023.

Bild: Niklas Gustavsson

Byggstarten planeras till slutet av detta året och projektet beräknas vara klart under första kvartalet 2025. I den utredning som gjordes 2021 hamnade investeringsnivån på 70–90 miljoner kronor, exklusive inredning och utrustning. Exakt var byggnaden ska ligga är inte spikat.

– Det är tre platser på samma fastighet som vi tittar på. Ett alternativ är bakom simhallen, ett mellan Kungsskolan och förskolan, alltså bakom idrottshallen och sen ett framför Kungsskolan. Det finns för- och nackdelar med alla tre, säger Mathias Svensson.

Huvudanledningen till nybyggnationen är att Bering- och Mårdenskolan är trångbodda.

– Framförallt är det Mårdenskolan vi tänker att vi ska avlasta, för det är de som har det trängst, men även Bering, säger utbildningschef Kristian Lindgren.

Någon ritning finns ännu inte, men klart är att det även ska finnas matsal och kök i byggnaden.

– Vi tittar på en 4-6-skola, för där har vi störst behov nu. Men den ska vara flexibel så att den kan följa med i utvecklingen. Vi har bland annat besökt Kungsfiskarskolan som är en fin skola i Klippan, säger Kristian Lindgren.

Annons

”Grundbehovet är att vi behöver avlasta skolorna som finns i Örkelljunga tätort”, säger utbildningschef Kristian Lindgren.

Bild: Annsofie Wieland

Annons

Hittills har planeringsgruppen bestått av ett fåtal personer, men den ska nu breddas.

– Vi kommer att ha referensgrupper från alla som ska vara verksamma i lokalerna. Allt från städ, kök och fritidspersonal, till lärare, rektorer och elevhälsa. Skolan ska fungera för alla, säger Kristian Lindgren.

Den nya skolan är efterlängtad.

– Vi har fått synpunkter och önskemål om mer lokaler ganska länge, så det känns jättebra att vi nu har fått det upphandlat. Det ska bli roligt att dra igång, säger Kristian Lindgren.

Fakta

Behovet har funnits i minst fem år

Redan 2018 lyftes behovet av mer lokaler för Mårdenskolan och året därefter såg man även att verksamheten på Beringskolan behövde mer yta.

I december 2021 tog kommunfullmäktige i Örkelljunga beslut om att det ska byggas en ny skola i byn efter att SD och M röstat för beslutet. Det föranleddes dock av en lång diskussion och flera av de andra partierna var kritiska till att underlaget var oklart och att man inte visste vad det är som ska byggas och vad det kommer att kosta.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan