Annons

Annons

Annons

Polischefens död

Polisen höll tyst minut efter Löfvings död

Mats Löfving, regionpolischef i Stockholm, hittades under onsdagen död i sitt hem i Norrköping.

Polismyndigheten har under dagen hållit en tyst minut med anledning av hans bortgång.

Mats Löfving blev 61 år gammal. Arkivbild.

Annons

"Det är med stor sorg och bestörtning jag tagit emot besked om att ställföreträdande rikspolischef och regionpolischef Mats Löfving har avlidit. Det är oerhört tragiskt", säger rikspolischef Anders Thornberg i en kommentar på polisens hemsida.

"Mina tankar går till Mats Löfving, hans anhöriga och arbetskollegor. Vi kommer göra allt vi kan för att stödja dem i denna svåra stund", säger han vidare.

Annons

Det var vid 19-tiden på onsdagen som polisen fick larm om en skadad person inomhus i Norrköping. Det visade sig vara Mats Löfving, och hans liv gick inte att rädda.

Annons

Dödsfallet utreds

Dödsfallet utreds av polisen för att ta reda på vad det är som har hänt.

– Vi förstår att det här är av högsta intresse. Vi inväntar den rättsmedicinska undersökningen, den blir avgörande för hur vi går vidare, säger polisens presstalesperson Dennis Johansson Strömberg till NT.

Klockan 12 på onsdagen höll polisen en tyst minut.

"Alla polishus i landet flaggar på halv stång och kondoleansböcker kommer att ställas ut. Polismyndighetens fokus är nu att se till att berörda kollegor och anhöriga får det stöd de behöver", skriver polisen i ett pressmeddelande.

Löfving, tidigare chef för nationella operativa avdelningen (Noa), regionpolischef i Stockholm samt ställföreträdande rikspolischef, omplacerades i december förra året i samband med att utredningar inleddes gällande hans relation med dåvarande underrättelsechefen Linda Staaf.

Flaggor på halv stång vid polishuset i Stockholm. Klockan 12 på torsdagen höll Polismyndigheten en tyst minut med anledning av Mats Löfvings bortgång.

Delgiven misstanke

Den 1 februari meddelade åklagaren att Löfving delgivits misstanke om grovt tjänstefel i samband med tillsättningen av Staaf som underrättelsechef vid Noa 2015, samt för beslutet att tilldela Staaf ett tjänstevapen 2020. Den åklagarledda förundersökningen var ännu inte färdig.

Annons

Annons

Utredaren Runar Viksten, som också har granskat händelserna inom polisledningen på uppdrag av Anders Thornberg, presenterade sin rapport på onsdagen. Viksten anser att Mats Löfving var jävig i fyra fall som rör beslut gällande Linda Staaf. Runar Viksten anser dock inte i rapporten att det förelåg något jäv när Staaf fick tjänsten.

Viksten rekommenderade, som ett resultat av rapportens slutsatser, att rikspolischefen skulle överväga att avskeda Löfving eller ta bort honom från chefsposition.

Mats Löfving blev 61 år gammal.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan