Annons

Annons

Annons

Politik i Örkelljunga

Protesterna kan leda till folkomröstning i Örkelljunga

Protestlistor med 1 354 namn lämnades på fredagen över till kommunen. Det innebär att en folkomröstning kring beslutet att avveckla personlig assistans i kommunal regi kan bli verklighet.

Text

Daniel Melander och Mattias Karlsson lämnar över protestlistorna med 1 354 namn som vill stoppa nedläggningen av kommunal personlig assistans. Sunneva Marteby ska nu registrera allt och sen ska namnen kontrolleras.

Bild: Niklas Gustavsson

Annons

Daniel Melander och Mattias Karlsson lämnar över varsin pärm till registratorn Sunneva Marteby och konstaterar att viljan bland Örkelljungaborna att skriva under namninsamlingen kring att ”stoppa nedläggningen av kommunal personlig assistans” har varit stor.

– Jag tror att politikerna har missbedömt vilket stort missnöje det finns i kommunen mot den här typen av sparåtgärder, säger Daniel Melander.

Under fyra veckor fick de ihop totalt 1 354 underskrifter som nu ska registreras och kontrolleras. Visar det sig att minst 830 av namnen är röstberättigade i Örkelljunga, har man nått tioprocentsgränsen som krävs för att en fråga om rådgivande folkomröstning ska komma upp i kommunfullmäktige.

Annons

– Vi tror på folkomröstning. Vi behöver bara ha med oss en tredjedel av fullmäktige och oppositionen har uttryckt att de stödjer det, säger Daniel Melander.

Annons

Jobbet med att kontrollera underskrifterna kommer att ta tid och kansli- och HR-chefen Carita Gustafsson vågar inte ge någon tidsplan.

– Det är första gången vi är med om detta. Man kan välja att göra slumpvisa slagningar bland namnen, men vi har bestämt oss för att gå igenom alla, så det kommer att dröja ett tag, säger hon.

De båda personliga assistenterna slår sig ner vid ett bord och berättar om sina drivkrafter till att försöka stoppa förslaget om att införa Lagen om valfrihetssystem, Lov, inom personlig assistans. Det innebär att kommunen upphandlar en eller flera privata utförare som utför jobbet istället för att ha egna personliga assistenter anställda.

– Det här är något som kommer att drabba stödanvändare väldigt hårt, säger Daniel Melander.

För att skriva på protestlistorna krävs att man uppger hela sitt personnummer och adressuppgifter. ”Det finns de som har backat när de har insett det”, säger Daniel Melander.

Bild: Niklas Gustavsson

Han förklarar hur systemet kring sovande jourtimmar räknas på olika sätt i kommunala och privata kollektivavtal och hur det påverkar branschen.

– I vår grupp har vi nio timmar sovande jour på ett dygnspass, men då är det bara 4,5 timmar som räknas som jour, resten är vanlig arbetstid. När vi går över till det privata räknas alla nio timmarna som jour.

Eftersom en anställd bara får jobba maximalt 50 timmar jour per månad, så innebär det att i privat regi kan en assistent bara jobba drygt fem dygnspass, sen går man över maxgränsen.

Annons

Annons

– Nu kan jag jobba åtta pass och komma upp i 100 procent, men i det privata får jag bara jobba cirka 65 procent, sen bryter jag mot lagen. Och det funkar inte ekonomiskt att jag jobbar så lite, säger Mattias Karlsson.

I det kommunala kan därför få personer jobba ganska många pass, men i det privata måste man vara större grupper och jobba färre pass.

– Man ska komma ihåg att de här personerna är helt utelämnade i våra händer och det krävs väldigt mycket tillit. Det är redan mycket begärt att ge det till fyra personer, men i det privata måste de kanske göra det till åtta–nio personer, säger Daniel Melander.

De poängterar gång på gång att det är stödanvändarna som drabbas av det här och att det är deras intressen de vill värna.

– Idag är det ganska lätt att hitta en trivsam arbetsplats inom LSS eftersom det är allmän kompetensbrist i branschen. Så det går ingen nöd på oss. Men det drabbar stödanvändaren, för det kommer inte bli någon kontinuitet bland personalen, säger Daniel.

I Helsingborg beslutade de styrande politikerna i vård- och omsorgsnämnden i 2016 att personlig assistans skulle läggas ut på privata företag. Precis som i Örkelljunga var motiveringen att ekonomin var svår att få ihop. Men efter kritik från flera olika håll beslut gjorde den blågröna politiska majoriteten en helomvändning och upphandlingen stoppades.

Daniel Melander och Mattias Karlsson hoppas på ett liknande scenario.

– Det här rör upp mycket känslor och det är många som känner ett starkt motstånd till att kommunen ska avveckla den här typen av verksamheter. Även om de inte är personligt involverade är de emot det på en ideologisk grund, säger Daniel Melander.

Annons

Annons

Läs mer:

Så här ställer sig partierna till en folkomröstning

Trots protester – styret håller fast vid valfrihetssystem för personlig assistans

Protest: ”Rör inte kommunens assistenter”

Förslag: Slopa personlig assistenter i kommunal regi

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan