Annons

Annons

Annons

Stormen Otto

I Ottos öga: Att rapportera från ett vindpinat NV- Skåne"

Text

"I Borstahusen berättar några boende på Erikstorpsvägen att de nyss fått en ny soffa på sin uteplats. Det är en beige konstrottingsoffa. Den har nu tagits om hand och kan hämtas upp senare".

Ovanstående är en av hundratals kommentarer i HD:s liverapportering om stormen Otto förra helgen. Det kanske inte är den mest dramatiska bilden som målas upp och visst rycker det lite i mungiporna, men samtidigt säger den ganska mycket om hur en vass och rapp rapportering ska se ut när krisen knackar på dörren.

Ett av de viktigaste uppdragen för oss på HD är att hålla er läsare informerade och uppdaterade om vad som händer i nordvästra Skåne, Sverige och världen. Vi har genom åren lagt stora resurser på att utveckla arbetet med händelserapportering, eller breaking news som det kallas på journalistiska. Det rör sig om allt från bränder och olyckor till naturkatastrofer, pandemier och krig.

Annons

Annons

Tidigt på morgonen den 4 februari 2005 brast en cistern på kemiföretaget Kemira i Helsingborg. 20 000 ton svavelsyra läckte ut och oron för att ett gasmoln skulle driva in i staden var stor. En händelse som fick enorm påverkan på samhället och där människor med rätta var oroliga.

Det var första gången en lokal nyhetshändelse fick stora mängder läsare att vända sig till hd.se för att få löpande information. Då var den digitala journalistiken fortfarande i sin linda och de tekniska möjligheterna begränsade. Det fanns svårigheter att publicera bilder, det fanns ingen möjlighet att kommentera artiklar och när läsartrycket var som störst gick sajten ned. Det fanns helt enkelt ingen vana att arbeta med direktrapportering så som vi gör idag.

hd.se den 4 februari 2005

Bild: Skärmdump

I takt med den ökande digitaliseringen har både möjligheterna och kraven på denna journalistik ökat. Idag kan vi rapportera i realtid från en händelse – i text, bild, rörligt eller ljud.

Bevakningen av stormen Otto är ett ypperligt exempel på detta. När det blåste som värst var det nästan orkanstyrka på sina håll i Skåne. På HD jobbade vi hårt för att hålla er läsare uppdaterade om händelseutvecklingen. En mängd journalister var i tjänst på kvällen och natten och vi hade reporterteam ute på olika platser i NV-Skåne. Vi direktrapporterade och livesände, informerade och kommenterade.

Annons

Annons

Vikten av tillförlitlig information vid den här typen av händelser går inte att överskatta. Något ni läsare verkar hålla med om. Rapporteringen hade hundratusentals sidvisningar och vi höll den öppen för alla att ta del av.

Engagemanget var stort och ni var många som var inne och kommenterade, skickade bilder, filmer och hjälpte till med information i bevakningen. Det är en avgörande skillnad mot hur det såg ut 2005.

Idag är ni läsare med och bidrar.

Det har på alla sätt lyft journalistiken.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan