Annons

Annons

Annons

Polischefens död

Därför tog polisen bort internutredningen

I fyra dagar låg den externa utredningen om jäv inom polisinledningen på polisens hemsida, innan den togs bort.

Enligt polisen finns inte något "syfte" med publiceringen längre.

Runar Viksten under presentationen av utredningen.

Annons

"Rapporten finns kvar och går att ta del av, i sin helhet, via registrator enligt våra vanliga rutiner. Den är dock inte längre publicerad på polisen.se då syftet till att den publicerades där initialt inte föreligger längre", skriver polisen sedan man plockat bort utredningen.

Utredaren Runar Viksten presenterade sina slutsatser den 22 februari. Enligt utredningen var Mats Löfving, när han var chef för Noa (Nationella operativa avdelningen), jävig i flera beslut rörande Noas dåvarande underrättelsechef Linda Staafs. Bland annat rörande hennes lön. Vid tidpunkten hade Löfving en privat relation med Staaf.

Viksten ansåg att rikspolischefen skulle överväga att skilja Mats Löfving från hans tjänst.

Annons

Senare på kvällen hittades Löfving död i sin bostad.

Togs bort från sajten

Rapporten lades ut på polisens hemsida i samband med Vikstens pressträff på onsdagen, men på söndagen fanns den inte längre kvar.

Annons

Utredningen handlade dels om Mats Löfvings hantering av de olika besluten, dels om hur rikspolischef Anders Thornberg agerat. Parallellt med utredningen inleddes också en förundersökning om grovt tjänstefel.

Runar Viksten vill inte kommentera polisens val att plocka bort rapporten från sin hemsida.

– Jag tänker ingenting. Jag antar att de flesta som har varit intresserade redan laddat ner den, säger han till TT.

Tillbakavisar kritik

Hanteringen av utredningen har fått kritik från flera håll, bland annat för att Viksten skulle granska sin egen uppdragsgivare, rikspolischefen. Men Viksten tillbakavisar kritiken och hänvisar till sina tidigare uttalanden.

– Det är inte så att man tittar på om slutsatserna kommer att misshaga uppdragsgivaren eller inte. Det vore ju fullständigt befängt om man som utredare skulle ha det förhållningssättet, sade Viksten i Agenda i söndags.

På frågan om det inte var kränkande att redovisa ett personalärende på en presskonferens svarar han att det var självklart för honom att öppet lägga fram vilka slutsatser utredningen kommit fram till.

– För min del har det här kommit till vägs ände. Det jag har sagt ligger fast, säger Runar Viksten till TT.

Familjen driver vidare

Polismyndigheten har i enlighet med arbetsmiljölagen anmält Mats Löfvings död till Arbetsmiljöverket. Vidare rapporterar SVT Nyheter att en anmälan om arbetsmiljöbrott lämnats in till polisens avdelning för särskilda utredningar.

Annons

Jan Löfving, yngre bror till Mats Löfving, sade i en intervju med TV4 Nyheterna på söndagen att även familjen har för avsikt att driva ärendet vidare juridiskt. Han är starkt kritisk till utredningen, som beställdes av rikspolischef Anders Thornberg.

Utöver själva utredningen anser familjen att Thornberg kan hållas ansvarig för att inte ha gett Mats Löfving tillräckligt stöd under processen.

TT har sökt Anders Thornberg, som genom polisens nationella mediecenter avböjt att kommentera.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan