Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Många fler behöver få chans att utbilda sig till undersköterskor

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Undersköterskan är en av de viktigaste funktionerna i personalteamet runt en patient. Det skriver Ann-Louise Levau, Agneta Persson, Eva Lövqvist och ­Cecilia Theander.

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Annons

Varje vecka läser vi i media om kaoset inom sjukvården. Ständiga överbeläggningar med hög belastning och orimlig arbetsmängd för all personal. Ett av orden stavas underbemanning.

Arbetsmiljön har omvandlats till tung och slitsam för medlemmarna i Kommunal.

Tuffa arbetstider ofta i anställnings-formen blandad dag/natt tär på privat-livet och lönen är oförskämt låg. En rå och tuff jargong har blivit- normen tillsammans med be-ordrad övertid. Sammantaget en dålig arbets-miljö.

Vi välkomnar det beslut som den förra, S-ledda regeringen tog om att från och med 1 juli 2023 införa skyddad yrkestitel för undersköterskor. Politikernas beslut kom till efter att Kommunals kongress 2016 beslutat om att yrket behöver regleras.

Annons

Undersköterska klingade status och framtid under 1980-talet. Det var det absoluta yrket för dig som ville jobba- med sjuka människor, få ge av dig själv, finnas till för människor med olika behov, lägga om sår, ta blodprover och kunna föra unika samtal. Men under 1990-talet skrotades en välfungerande utbildning till förmån för ett experiment där tanken fanns att endast sjuksköterskor skulle anställas i sjukvården medan titeln undersköterska skulle användas inom kommunens äldreomsorg.

Annons

Med tiden svängde pendeln igen och sjukvården insåg att den inte klarade verksamheten utan undersköterskan. Då var skadan redan skedd i den modifierade utbildningen till undersköterska. De som examinerades var utbildade för äldreomsorgen. Nu behövdes de i sjukvården och utbildningen hade inte gett dem den kunskap som behövdes. Idag finns det som tur är en enhetlig, grundläggande utbildning för undersköterskor.

Undersköterskan är en av de viktigaste funktionerna i personalteamet runt en patient.

I rollen som undersköterska på en vårdavdelning är kommunikationen mellan patient och sjukvårdsteamet helt avgörande och det är undersköterskan som tolkar och uppfattar patientens signaler. Känner patienten obehag, smärtor, stress är det undersköterskan som åtgärdar och rapporterar så att läkemedel kan justeras och rätt behandling sättas in.

Många fler behöver ges chansen att läsa och utbilda sig till undersköterskor. Och behovet är stort enligt statistiska centralbyrån kommer det enbart i Skåne att behöva anställas 40 000 nya undersköterskor fram till 2035. Det beror dels på stora pensions-avgångar, dels på en åldrande befolkning.

Den skyddade yrkestiteln är efterlängtad. Den kommer att medverka till att höja statusen för undersköterskan och förhoppningsvis locka fler till yrket som under rätt förutsättningar är ett yrke att glädjas i, bli tillfreds av och utvecklas med.

Kommunal Region Skåne

Ann-Louise Levau

undersköterska

Agneta Persson

barnsköterska

Eva Lövqvist

undersköterska

Cecilia Theander

undersköterska

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan