Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Stängningen av Ramlösabassängen kommer som ett dråpslag för många

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Ramlösabassängen får betraktas som en naturlig kontinuitet av den gamla verksamheten inom Brunnsparken där det bedrivits hälsovård sedan 1700-talet. Det skriver Erik Helmer.

Bild: Tom Wall

Annons

Den uppvärmda tränings- och rehabbassängen i Ramlösa Brunnspark skall stängas ner. 100-tals kunder, många djupt beroende av träningen, lämnas bokstavligen strandsatta. Anledningen skall vara de av energikrisen radikalt stegrade kostnaderna akut kopplat till regeringens senfärdighet och vacklande hållning till utbetalning av återbäring.

Annons

Både kommunen och regionen bedriver aktiv information och verksamhet för att främja folkhälsan genom motion och träning. Inom vården är rehabilitering genom fysisk aktivitet ett väsentligt hjälpmedel som dessutom förkortar och förbilligar sjukdomsförloppet. Genom förebyggande vård kapas kostnaderna och underlättas planering genom vårdkontakten. En plats på gymmet/i bassängen eller motsvarande är långt billigare än en säng i vården.

Annons

Gymnastik i uppvärmd bassäng är mycket effektiv. Alla rörelser utförs med större lätthet, för många är detta en förutsättning för att överhuvudtaget kunna delta. Men tillgången av uppvärmda, anpassade bassänger har varit en flaskhals med köer där omsättningen är låg. Det är en för deltagarna betydande kostnad som man privat har fått stå för, men gjort ändå med tacksamhet. För många har den dock närmat sig smärtgränsen.

Ovanpå detta har nedläggningen av Ramlösabassängen kommit som ett dråpslag för träningen och även det sociala inslaget. För några år sedan stängdes motsvarande bassäng på sjukhuset med hänvisning till kommande ombyggnad av lokalerna.

Inom vården och sjukförsäkringen är man notorisk återhållsam med avgiftsstöd, särskilt om det inte gäller kortare insatser. Sjukgymnaster och arbetsterapeuter gör bra insatser men arbetar mera individuellt och en utökning av personalen kostar långt mera än bidrag till Ramlösabassängen och/eller nybyggnad.

Ramlösabassängen får dessutom betraktas som en naturlig kontinuitet av den gamla verksamheten inom Brunnsparken där det bedrivits hälsovård sedan 1700-talet.

Annons

Vad skulle kunna göras för att lösa problemet? Kan det kommunalt ägda Öresundskraft sänka de artificiellt höga avgifterna? Behövs 90 grader för att hålla temperaturen på 30 grader? Kan Varmbadhuset och/eller Filbornabadet utökas eller omorganiseras? Kan regionen omstarta bassängen på sjukhuset nu när den övriga ombyggnaden lagts på is? Kan kommunen skapa en spa-miljö som sätter Helsingborg på kartan?

Kommunens stöd för friskvård borde kunna rymma mera av denna lågprioriterade men betydelsefulla verksamhet!

Erik Helmer

Ramlösa

Erik Helmer

Ramlösa

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan