Annons

Annons

Annons

Helsingborg

Misstänkt knarkhandlare flydde när polisen kom – var försvunnen i ett år

När poliserna skulle hämta den 38-årige helsingborgaren såg de hur han sprang från sin bostad. Det skulle dröja ett helt år innan han kunde gripas.

Text

Efter lång tid på flykt ska den 38-årige helsingborgaren inom kort inför rätta för två fall av grovt narkotikabrott.

Annons

När polis och åklagare började nysta i ett större narkotikaärende som hade sin bas i Helsingborg var 38-åringen en av männen man ville gripa och förhöra.

Han tillhörde inte den översta nivån av knarkhandlare, utan ansågs vara på nivån direkt under dem, fast ändå väldigt intressant i utredningen.

Men när polisen skulle hämta in 38-åringen hösten 2021 hann de se honom försvinna från bostaden innan de kom fram. Mannen flydde och höll sig borta i ett år.

– Troligen har han varit utomlands, säger åklagaren Cathrine Bengtsson.

I november 2022 kom han tillbaka och anmälde sig hos polisen. Och nu har han åtalats för två fall av grovt narkotikabrott.

Det ena handlar om hans påstådda affärer med en helsingborgare, utpekad som ledare för det kriminella nätverket Adolfsbergsgänget. Ledaren dömdes till fem års fängelse för att ha hanterat 55 kilo cannabis.

Annons

Annons

38-åringen ska enligt åtalet ha köpt sju kilo cannabis av honom under våren för snart tre år sedan.

2,7 kilo amfetamin som hittades i Ängelholm. Foto: Polisen

Och när polisen granskade utredningsmaterialet som ligger till grund för åtalet om de sju kilona fann man kopplingar till ett helt annat narkotikaärende. Där 38-åringen ska ha gjort affär med andra personer, i en annan stad och med annan sorts narkotika.

Det fallet tog sin början när en ledig polisman fattade misstankar mot en person som befann sig utanför en lägenhet i Ängelholm under våren 2020.

Mannen kontrollerades och det visade sig att han var narkotikapåverkad och då togs beslut om husrannsakan i lägenheten som mannen besökt.

Där hittade polisen drygt 2,7 kilo amfetamin.

Två män dömdes under samma sommar för sin inblandning. Den ene till fyra år och fyra månaders fängelse för grovt narkotikabrott, den andre till 2,5 års fängelse för medhjälp.

Narkotikan hade för övrigt under en tid legat nergrävd utanför Örkelljunga, hemma hos medhjälparen.

Nu, drygt två och ett halvt år senare, ställs 38-åringen inför rätta för att ha varit med och skaffat, transporterat och förvarat amfetaminet.

Annons

Den 38-årige helsingborgaren nekar till samtliga anklagelser.

Misstänkt knarkhandlare gav upp flykt efter tio månader

Fängelsestraff för 2,7 kilo amfetamin

Nu är Helsingborgs ledande kriminella nätverk helt utslaget

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan