Annons

Annons

Annons

Jesper Sahlin

opinionSvensk politik

Jesper Sahlin
En klok klimatröst från höger.

Text

Detta är en ledare.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Christofer Fjellner (M).

Bild: Henrik Montgomery/TT

Annons

EU är på väg att ”avskaffa en viktig industri och teknik” och överge ”förnuft, marknadsekonomi och teknik”. Det skriver SD:s Martin Kinnunen och Johan Nissinen på Aftonbladets debattsida (27/2).

De syftar på bilar som går på fossila bränslen och tar strid mot EU-förslaget att nytillverkade fossilbilar inte längre ska få säljas inom unionen efter 2035.

Annons

Moderaten Christofer Fjellner skriver i en replik att SD:s ”klimatförnekande strid” är ”totalt tondöv” inför klimatomställningen ”som alla utvecklade samhällen går igenom” (28/2).

Annons

Viktigt klarspråk, särskilt när det kommer från en respekterad politiker som Fjellner, oppositionsråd i Stockholms stad och tidigare ledamot i Europaparlamentets miljöutskott.

Debatten fortsatte i P1-morgon på onsdagen, där Kinnunen ifrågasatte årtalet 2035:

”Det är det som är faran när politiker tror sig veta exakt hur saker och ting ska vara i framtiden … vi vet inte exakt hur människor kommer att vilja leva sina liv framöver.”

Som om årtalet är någon sorts gissning om framtida preferenser och inte en del av ett förhandlat ramverk.

”Det finns noll europeiska biltillverkare som planerar att sälja bilar som går på något annat än el efter 2035”, svarade Fjellner och fortsatte: ”Att blåsa till strid mot det här … blir en kamp för Indiens rätt att sälja bensinbilar i Europa efter 2035.”

Och påminde om att SD själva brukar framhålla att Sverige inte ensamt kan lösa klimathotet:

”Man får ju känslan av att det här ni talar om att det är internationellt, är mer en ursäkt för att slippa göra grejer”, sade Fjellner.

Touché. SD påstår sig acceptera vetenskapen om klimatförändringarna, men vill hellre bekämpa klimatpolitik än klimathotet. Fler företrädare för regeringspartierna än Christofer Fjellner borde våga påtala det.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan