Annons

Annons

Annons

Matkassefabriken

Granskningen av Hello Fresh kan vinna en Guldspade

Matkassarna från Hello Fresh levereras till många hushåll. Men bakom företagets framgångar fanns en jobbvardag med skrikande chefer, sexuella trakasserier och ett lotteri om anställningar.

Nu kan HD:s granskning Matkassefabriken vinna den svenska journalistikens finaste grävpris.

Bild: Emil Langvad

Annons

– Det känns kul och hedrande, säger Malva Kauranen, en av reportrarna som nu nominerats till en Guldspade för arbetet med Matkassefabriken, om arbetsförhållandena på Hello Fresh.

HD:s reporter Truls Nilsson instämmer.

– Det känns bra att Malva och jag har kunnat avslöja missförhållanden på Hello Fresh som förhoppningsvis leder till att de över 1 000 anställda kan få en bättre arbetmiljö och vardag.

Varje år belönar Föreningen Grävande Journalister de bästa granskningarna i svenska medier. I år var konkurrensen bland de insända bidragen extra hård – rekordmånga bidrag har lämnats in till klassen ”Mindre dagstidning”.

Granskningen av Hello Freshs anläggning i Bjuv pågick under en längre tid, och avslöjade också anklagelser om mutor och köpta anställningskontrakt.

Annons

– Det har varit både svårt och enkelt att granska Hello Fresh, säger Malva Kauranen. När vi väl kom i kontakt med dem som arbetar eller hade arbetat där hade de mycket att berätta. Men det fanns också en utbredd rädsla för att träda fram med namn.

Annons

– Det är alltid svårt att granska arbetsplatser. Man tvingas ha många muntliga källor, vilket kräver att de man söker upp får förtroende för oss reportrar. Här lyckades vi också få ihop en del dokumentation som bekräftade de många berättelser och vittnesmål vi fick in, säger Truls Nilsson.

Reaktionerna efter publiceringen av artikelserien Matkassefabriken har varit många. Inte minst inifrån Hello Fresh där många som arbetar på företaget hört av sig och lämnat ytterligare information.

Artiklarna har också fångats upp av andra medier, exempelvis Dagens Industri och Danmarks största fackliga tidning.

– Många har varit överraskade över vad vi har kunnat berätta, och andra har varit glada över att någon äntligen har belyst arbetsvillkoren på företaget, säger Truls Nilsson.

HD:s chefredaktör Marcus Ekdahl är väldigt glad och stolt över nomineringen.

– Det är en viktig granskning som avslöjar missförhållanden på en av de största arbetsplatserna i NV-Skåne. Alla inblandade har gjort ett jättejobb. Inte minst de båda nominerade reportrarna. Det är ytterligare ett kvitto på att vårt långsiktiga och systematiska arbete med undersökande journalistik betalar sig.

Annons

Läs mer:

Hela granskningen av Matkassefabriken hittar du här.

Fakta

Guldspadenominerade i klassen Mindre dagstidning

• Boråsbrödernas luftslott – falska identiteter och äkta guld – Borås Tidning

• Baskethärvan i Trelleborg – Trelleborgs Allehanda

• De uthängda tjejerna – Dagens ETC

• Privatjetboomen – Dagens ETC

• Matkassefabriken – Helsingborgs Dagblad

Vinnaren utses vid Förenings Grävande Journalisters seminarium i Karlstad den 1 april.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan