Annons

Annons

Annons

Juristen svarar

Mina föräldrar har framtidsfullmakt men pappa får inte sälja deras hus – varför?

Kvinnans föräldrar har skrivit en framtidsfullmakt och pappan ville sälja deras hus sedan frun blivit demenssjuk. Men nu säger Lantmäteriet nej till husförsäljningen.

Text

Lantmäteriet har gjort en ny tolkning av lagtexten om framtidsfullmakt, förklarar juristen Cathrine Nyander i sitt svar på dagens läsarfråga.

Bild: Pontus Lundahl, TT/Emil Langvad

Annons

Fråga: Hej Cathrine, min mamma Lena har upprättat en framtidsfullmakt i början av 2018. Enligt fullmakten får min pappa Lennart företräda henne vid försäljningen av deras gemensamma fastighet.

Mamma blev dement 2019 och i höstas bestämde sig pappa för att sälja fastigheten. Mäklare anlitades och efter lite budgivning såldes fastigheten i mitten av november med tillträde i januari. Pappa undertecknade – med stöd av framtidsfullmakten – köpebrevet för sin och mammas räkning.

Annons

Annons

Men nu får inte köparna lagfart. Enligt Lantmäteriet så föreligger det jäv eftersom mamma och pappa äger fastigheten gemensamt. I anledning av jäv har pappa inte haft rätt att företräda mamma och därför är överlåtelsen ogiltig. Kan detta stämma? Finns det någon annan lösning?
Laura

Svar: Tack för din fråga. Lantmäteriet har tidigare haft uppfattningen att make/maka kan företräda varandra vid överlåtelse av gemensam fastighet om det uttryckligen tillåts i framtidsfullmakten.

Nu har Lantmäteriet gjort en annan tolkning av lagtexten. Enligt 17 § får en framtidsfullmakthavare inte företräda fullmaktsgivaren i en fråga där det finns motstridiga intressen eller ett motpartsförhållande mellan dem (eller mellan fullmaktsgivares och fullmaktshavares make/sambo/barn eller någon annan som fullmaktshavaren företräder).

Knäckfrågan är om dina föräldrar kan anses ha motstridiga intressen i fastighetsaffären. Det tycker inte jag. Fastigheten har legat ute till försäljning på den öppna marknaden och (som jag förstår dig) efter budgivning sålts till en extern part. Det har legat i bådas intresse att fastigheten såldes till ett så högt pris som möjligt. Det finns därför goda skäl att överklaga beslutet.

Annons

Alternativet är att din pappa först överlåter din mammas andel av fastigheten till sig själv och sen säljer hela fastigheten. Förutsättningen är att gåva uttryckligen tillåts i framtidsfullmakten.
Cathrine Nyander

Juristen Cathrine Nyander bor i Nyvång, har läst juristprogrammet vid Lunds universitet och tagit en Master in Law vid Suffolk University i Boston, USA. Hon arbetar på ”Familjens jurist” i Ängelholm och är inriktad framför allt på familje- och bolagsjuridik. I frågespalten kan du som läsare ställa dina frågor om familjejuridik. Mejla frågan till adressen helg@hdsydsvenskan.se och skriv ”Läsarfråga juridik” i ämnesraden.

Bild: Emil Langvad

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan