Annons

Annons

Annons

Örkelljunga

Insändare
”En valfrihet värd namnet”

Svar till ”Två perspektiv – en verklighet”, publicerad den 23 februari.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Kommuninnevånarnas egna åsikter är viktiga. Så inleder SD och M sin insändare.

Där är vi överens. Vi Socialdemokrater är positiva till ett beslut angående lag om valfrihet (LOV) i vår kommun. Valfrihet innebär att även kunna välja kommunalt utförd assistans. SD och M är förespråkare för valfrihet i flera avseenden men inte i just detta fallet.

Åtta kommuner runt Örkelljunga har valfrihet värd namnet inom LSS. Varför vill SD och M att Örkelljunga ska begränsa den enskildes rätt att välja och kunna behålla kommunalt anställd personal som de trivs med och samarbetat med i många år? Flera berörda kommer troligen tvingas byta assistenter om ert förslag går igenom samtidigt som kommunen fortfarande har kostnader kvar. Har ni räknat med det?

Annons

Annons

Utöver detta så har kommunen ett basansvar för insatsen, som bland annat innebär att kommunen alltid är ansvarig att anordna insatsen om den enskilde begär det. Tänk om berörda begär att kommunen ska utföra assistansen? Vad gör ni då?

SD och M, ni ställer kommunens plånbok och låg skatt emot den enskildes vilja och trygghet.

Enligt SKR (Sveriges kommuner och regioner) 2023-02-02 är det enbart nio kommuner i Sverige som infört LOV inom LSS, inklusive icke-val.

Mars 2016 valde borgerliga förtroendevalda i Helsingborg att gå samma väg som Örkelljunga väljer nu för att spara pengar. I september samma år skrotades förslaget för de kom helt enkel fram till att de ville ha valfrihet genom att behålla den kommunala assistansen samt privata utförare. Opinionen var för stor, likt i Örkelljunga.

Vi vill ha valfrihet värd namnet!

Socialdemokraterna i Örkelljunga

Birgit Svensson, Gunilla Danielsson, Thomas Bjertner

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan