Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Satsning på Väla kommer nog innebära ännu mer bilkörning

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Låt Väla förbli som det är. Då kan de som tycker om stora köpcentrum åka dit, och vi andra som föredrar ett mysigt, närliggande, vackert, beläget centrum åka dit. Det skriver Elisabet Stenman.

Bild: Tom Wall

Annons

I december förra året besökte jag min hemstad Göteborg. Strosade i centrum och kunde glädjas åt många olika slags affärer. Göteborg har ju till skillnad mot Helsingborg placerat köpcentret mitt i stan, och inte ute på åkrar långt från centrum. Skillnaden mot Helsingborgs city gällande utbud blev mycket tydlig. Till skillnad mot Göteborg har dock Helsingborgs centrum ett fantastiskt läge med strandpromenad, fina badstränder, vackra hus, båthamn och närheten med färjetrafik till Helsingör. Inte många städer har ett sådant vackert läge. Det är därför en gåta varför Helsingborgs kommun inte värderar detta högre.

En annan stor fördel med centrum är att det ligger ”centralt” i förhållande till de olika stadsdelarna i Helsingborg. Det blir därför smidigt och det tar kort tid att gå, cykla, åka buss eller åka bil dit, jämfört med att ta sig till Väla. För personer boende söderut, till exempel i Rydebäck, blir det långt, cirka 2 timmar tur och retur med buss, om ett nytt centrum ska etableras på Väla. För oss som bor i Ramlösa tar det cirka 1 timme och 40 minuter tur och retur. Det är mycket tid som går åt för att bara köpa en vara som inte finns i centrum.

Annons

Annons

Buss från Ramlösa till stan tar där-emot bara cirka 30 minuter tur och retur, med cykel lite längre. Mer satsning på Väla kommer därför förmodligen att innebära många fler bilar, då det tar för lång tid att åka buss dit. Det blir därmed mycket större utsläpp av avgaser. Hur går detta ihop med stadens klimatmål att minska på fossila utsläpp?

Vill Helsingborg vara en stad som värnar om miljön, klimatet och ett attraktivt, centralt centrum mitt i stan eller ska större vinst för Väla vara målet? Vill man flytta dagens centrum i stadskärnan till ett nytt ”centrum” långt ute på åkrarna i nordöstra Helsingborg? Politikerna måste verkligen fundera på vilka värden man vill prioritera.

Välas ägare har insett att det vanliga shoppandet minskar. Därför vill man bredda utbudet för att inte förlora pengar, och öka vinsten på bekostnad av en torftig stadskärna. Vill vi, Helsingborgs invånare, ha ett öde centrum med flera tomma butiksfönster, och om där det finns aktivitet, så är det i huvudsak frisörer, nagelbyggare, optiker och restauranger? Dessa behövs absolut, men de räcker inte.

Detta slår inte bara mot på oss invånare. Det drabbar även turistnäringen. Hur lockande är det för kryssningsfartygen att besöka staden med detta torftiga utbud? Många som turistar tror jag tycker om att strosa runt bland mysiga butiker, se vackra hus och intressanta sevärdheter. Jag tror inte då att man i första hand är intresserad av att köpa glasögon …

Annons

För att få fler butiker att etablera sig i city skulle kanske fastighetsägarna kunna sänka hyrorna för butiksägarna, då det sedan länge är minskat kundflöde och därmed minskade intäkter, att Skånetrafiken ökar tiden för returresa från 1 timme till 1,5–2 timmar så folk hinner handla i stan samt att man sänker parkeringsavgifterna i centrum.

Annons

Nej, låt Väla förbli som det är. Då kan de som tycker om stora köpcent-rum åka dit, och vi andra som föredrar ett mysigt, närliggande, vackert, beläget centrum åka dit. Förhoppningsvis är det ett city med ett varierat utbud av affärer.

Nuförtiden är det modernt för affärer att kalla sig ”klimatsmarta”,”att man arbetar hållbart” etcetera. Genom att etablera sig i centrum, och inte bara på Väla, visar man tydligt om man som butik vill satsa på att vara klimatsmart och miljövänlig.

Elisabet Stenman

Ramlösa

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan