Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Höjningen av matpriserna är långt större än 20 procent

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

De våldsamma prisökningarna kan inte skyllas på annat än vanlig simpel girighet från handlarnas sida. Det skriver Brita Gerhardt.

Bild: Fredrik Sandberg /TT

Annons

Vi är ett par pensionärer som sedan länge har vant oss vid att vända på slantarna men ändå har en prima livskvalitet och dito matvanor. Som mycket medvetna konsumenter bemödar vi oss om att få det mesta och det bästa för så lite pengar som möjligt. Det har under året blivit allt svårare.

Det räcker ingalunda med cirka 20 procents prisökning för en representativ matkasse som Konsumentverket och PRO och HD kommit fram till.

Man behöver inte vara något mattesnille för att se hur det egentligen förhåller sig. Vem som helst fattar väl att om en vara som förut kostade 20 kronor nu kostar 30 så har den ökat i pris med halva det gamla priset, alltså 50 procent.

Jag har roat mig med att räkna på det gångna årets prishöjningar för några vanliga vardagsvaror och typiska normalpriser då och nu hos Ica, Willys- och Lidl.

Annons

Annons

Exempel: Bregott, 600 gram kostade för ett år sedan cirka 45 kronor. I dag 70. Det blir 55 procents prisökning! Ungefär samma siffror gäller för kaffe. En brödlimpa som kostade 22 kronor är i dag uppe i 34 kronor. Höjning med 54 procent. Yoghurten som brukade kosta omkring 13 kronor litern, kostar nu cirka 20, alltså 54 procent! Normal mild frukostost, typ Gouda, Herrgård eller liknande brukade för ett år sedan kosta cirka 65 kronor. Nu hiskeliga 105 och uppåt. Den har alltså blivit minst 62 procent dyrare! En burk majonnäs för tidigare 16 kronor betingar nu 24, alltså en ökning med 50 procent! Och så vidare.

Hur i allsin dar kan man komma fram till att prishöjningen bara är 20 procent?

Har man tur hittar man ibland saker till så kallat extrapris, vi spanar alltid efter sådana, men inte ens då är priserna nere på vad som skulle kunna anses ”normalt”.

Men vissa undantag finns: Utmärkt fläskytterfile och kassler har bara gått upp cirka 10 kronor kilot, från 59 till 69. Det är bara blygsamma 17 procent. Oxfärsen har ökat från 85 kronor -kilot till 115. Det låter väl inte heller så farligt – eller? Men det är ändå en ökning med 37,5 procent. I julas kunde man i alla fall glädja sig åt finfin julskinka till väldigt rimligt pris, det är ju alltid något.

Annons

De våldsamma prisökningarna kan inte skyllas på annat än vanlig simpel girighet från handlarnas sida! Bönderna får ju inte mer betalt, lönerna till livsmedelsarbetare har heller inte stigit i takt med inflationen. Elpriserna står för viss prishöjning, men utöver det?

Och det är det inte den lokala Ica-föreståndaren man ska bli arg på. Lurendrejeriet ska sökas centralt, på ett högre plan där man inte kan komma åt de skyldiga, de skyller bara på elpriser och inflation och är övertygade om att de stackars dumma kunderna är lättlurade och att de – det vill säga vi – inte kan räkna!

Dessutom tjänar staten storkovan på momsen för de allt dyrare varorna. Tyvärr måste vi äta, annars skulle man överväga bojkott!

Brita Gerhardt

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan