Annons

Annons

Annons

opinionSvensk politik

Aktuella frågor
”Socialdemokraterna bär ett tungt ansvar för den misslyckade jämställdheten.”

Vi ger oss inte förrän ekonomisk egenmakt, jämställd vård och ett liv fritt från våld och övergrepp är en självklarhet för alla flickor och kvinnor i vårt land, skriver Sveriges jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) tillsammans med sina partikamrater Gulan Avci och Cecilia Elving.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

De två tidigare socialdemokratiska statsministrarna Magdalena Andersson och Stefan Löfven.

Bild: Adam Ihse/TT

Annons

Sverige är inte jämställt och de senaste åren har utvecklingen stagnerat eller gått bakåt inom flera områden.

Trots att ojämställdheten ständigt gör sig påmind i kvinnors liv är internationella kvinnodagen den 8 mars en av få dagar då kvinnors rättigheter får mycket uppmärksamhet.

Vi måste bli fler som höjer våra röster för lika rättigheter, möjligheter och skyldigheter. Varje dag, året om.

Kvinnor tjänar mindre än män, äger hälften så mycket och tar ut merparten av föräldraförsäkringen.

Kvinnor gör betydligt mer av det obetalda hemarbetet och är oftare sjukskrivna.

Uppemot 240 000 barn och unga lever under hedersrelaterat våld och förtryck, och var tredje vecka dödas en kvinna av en man som hon har eller har haft en relation med.

Annons

Det forskas generellt sett alltför lite om sjukdomar som bara drabbar kvinnor och ofta prioriteras de inte på samma sätt som de sjukdomar som drabbar män.

Annons

Vi kan inte acceptera att det är så.

Under Socialdemokraternas tid vid makten ökade kvinnors upplevda otrygghet och gapet mellan kvinnor och mäns kapitalinkomster ökade. Utanförskapet bland utrikes födda kvinnor ökade och hedersförtrycket fortsatte breda ut sig. Parallellsamhällen där kvinnors och flickors rättigheter sätts på undantag har växt fram i Sverige. Det är politiska misslyckanden som Socialdemokraterna bär ett tungt ansvar för.

Kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Arbetet med att vända utvecklingen och göra Sverige mer jämställt har börjat. Med en ny regering och en liberal jämställdhetsminister lägger vi om kursen och sätter brottsoffren i fokus. Det är den som misshandlar, slår och hotar som ska få sin frihet begränsad, inte den som blir utsatt.

Den nya regeringen tar krafttag mot mäns våld mot kvinnor genom bland annat vistelseförbud, utökade kontaktförbud och genom skärpta straff för våldsbrott och sexualbrott. Men också genom satsningar på det våldsförebyggande arbetet och genom att öka stödet till brottsoffer.

Liberalerna satte strålkastarljuset på det hedersrelaterade förtrycket i en tid när de flesta andra politiska krafter antingen höll tyst eller relativiserade. Nu intensifieras arbetet för att stoppa hedersförtrycket genom utökade satsningar, straffskärpningar och kriminalisering av oskuldskontroller, oskuldsoperationer och oskuldsintyg.

Annons

Aborträtten ska stärkas och skyddas i grundlagen. En miljardsatsning på kvinnors hälsa görs och en nationell plan för förlossningsvården som bland annat ska säkerställa att så många födande kvinnor som möjligt får träffa samma barnmorsketeam före, under och efter förlossningen tas fram. Jämställdheten i vården ska öka genom satsningar på forskning om kvinnors sjukdomar och symptom.

Annons

Det är några av de viktiga reformer som regeringen redan har berättat om och de kommer att följas av många fler.

Vi är ödmjuka inför att uppgiften att få Sverige att bli jämställt är enorm, inte minst eftersom utvecklingen de senaste åren inom många områden har gått bakåt.

Men vi liberaler räds inte uppgiften. Vi har den liberalfeministiska kampen i vårt dna. Rösträtt för kvinnor, lika arvsrätt, avskaffad sambeskattning, pappamånader och den första handlingsplanen mot hedersrelaterat våld och förtryck är liberala reformer som varit avgörande för jämställdheten och för den frihet de allra flesta kvinnor åtnjuter i Sverige idag.

Frihetskampen för ökad jämställdhet måste föras varje dag, året om. Liberalerna kommer att fortsätta bära jämställdhetens fana högt, stå på barrikaderna, försvara och stärka jämställdheten. Vi ger oss inte förrän ekonomisk egenmakt, jämställd vård och ett liv fritt från våld och övergrepp är en självklarhet för alla flickor och kvinnor i vårt land.

SKRIBENTERNA

Paulina Brandberg (L), jämställdhetsminister och biträdande arbetsmarknadsminister

Gulan Avci (L), partisekreterare

Cecilia Elving (L), ordförande för Liberala kvinnor

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan