Annons

Annons

Annons

Örkelljunga

Örkelljunga säger upp avtal om heltid som norm

Den lokala överenskommelsen i Örkelljunga om heltid som norm avslutas i maj. Orsak: Missnöje bland personal och starkt ökade kostnader för kommunen. Nu förhandlar man med Kommunal om ett nytt avtal.

– Vi vill ha en omstart på heltidsresan, säger socialchef Gabriela Arvidsson.

Text

Som skäl till uppsägningen av det lokala avtalet anger socialchef Gabriela Arvidsson och HR-chef Carita Gustafsson att det var nödvändigt för att kunna omförhandla villkoren för arbetsmodellen, som gällt i både äldreomsorgen och LSS.

På Kommunal i Skåne har man sett fler bakslag i arbetet mot heltidsarbete som norm, en inriktning som står inskriven i kollektivavtalet. Men generellt ökar antalet heltidsanställda inom vård och omsorg.

– Problemen uppstår ofta när man försöker trycka in en heltidsorganisation i en deltidsorganisation, utan att fundera på hur man använder verksamheten bäst. Det är generalfel. Då får man arbetsmiljöproblem och då slår Kommunals medlemmar bakut, säger Martin Sjösten, arbetsmiljöansvarig på Kommunal Skåne.

Annons

Avtalet som nu sägs upp i Örkelljunga innebar att en anställd själv kunde bestämma sig för att gå upp till heltid. Då blev en del av arbetstiden resurspass som kunde användas av arbetsgivaren för att täcka upp för sjukfrånvaro och vakanser. Men så har det inte riktigt förståtts och inte heller fungerat.

Annons

– Det har varit ett stort missnöje bland personalen om de här resurspassen. Dessutom skapar det merkostnader eftersom det är svårt att få ihop, säger Gabriela Arvidsson.

Arbetsgivaren har gjort en enkät bland 235 anställda inom äldreomsorgen. Av de 30 procent som svarade var en majoritet emot att resurspass kan styras till andra arbetsställen. Andra synpunkter gällde att alla scheman måste göras om en gång om året, när anställda enligt överenskommelsen ska kunna ansöka om tjänstledighet.

I enkäten efterfrågade arbetsgivaren också andra lösningar för att ge de som vill chans att jobba heltid. Enligt Gabriela Arvidsson finns det många bra förslag att titta vidare på när nu avtalet omförhandlas med Kommunal.

– Vi vill ha en omstart på heltidsresan. Det är svåra ekvationer att få ihop, verksamhetens behov, anställdas önskemål och ett hållbart arbetsliv, säger hon.

Den lokala överenskommelsen omförhandlas nu centralt. Enligt Gabriela Arvidsson måste man nu lyssna av personalen och i samförstånd våga prova mer lokalt anpassade lösningar.

Socialförvaltningen har också sökt statsbidrag för att i projektform kunna testa andra arbetsmodeller.

Annons

Från och med 22 maj kommer nyanställningar att ske strikt utifrån verksamhetens behov. De som redan gått upp till heltid genom det uppsagda avtalet påverkas indirekt, eftersom en del av dem kan behöva flyttas från arbetsplatser där arbetsgivaren anser att det finns en överbemanning, till arbetsplatser med vakanser.

– Men vi kommer inte att göra ändringar som påverkar den enskildas ekonomi, säger Gabriela Arvidsson.

Läs mer:

Kostnader för äldreomsorgen rusar – nu ska de ner

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan