Annons

Annons

Annons

Örkelljunga

Äldre om bedrägerier: ”Man kan aldrig prata för mycket om det”

När antalet anmälda bedrägerier mot äldre ökar gör bankerna gemensam sak för att sprida kunskap om hur man skyddar sig. På onsdagen bjöd Sparbanken Boken in pensionärer till information.

Text

”Jag var nyfiken på det senaste”, säger Inger Welander från Skånes Värsjö. Margareta Andersson fick tips om hur man snabbspärrar sitt kort. ”Man kan aldrig prata för mycket om det här”, säger hon.

Bild: Annsofie Wieland

Annons

Förra året polisanmäldes 144 bedrägerier mot äldre i Örkelljungas kommun. Det var den högsta siffran på fyra år, och trenden är liknande i hela Ängelholms lokalpolisområde.

Just nu pågår en bankgemensam kampanj för att upplysa äldre om hur man skyddar sig. På onsdagen hade ett 30-tal pensionärer kommit till Sparbanken Bokens informationsträff i Skånes Fagerhult.

– Idag ska vi prata om att säga nej, säger bankens vd Christina Hartzell.

Hon informerade bland annat om de senaste formerna av swish-bedrägerier, där man utger sig för att vara ett barn eller barnbarn som behöver hjälp med att betala en faktura. Och som vanligt är det bråttom.

Kerstin Lagerblad och Michael Eckerstein är från Laholm. ”Alla måste råka ut för detta någon gång. Jag jobbar fortfarande och stöter på något lurt nästan varje vecka”, säger han. Kerstin fick ett bra tips. ”Jag ska byta till en säkrare bankdosa.”

Bild: Annsofie Wieland

Annons

Annons

– Det är en av varningssignalerna. Swisha aldrig om ni inte är hundra på vem som är mottagare. Och swisha aldrig tillbaka summor som kommer in överraskande på kontot, då kan ni hjälpa en buse att tvätta pengar. Kom in till oss på banken istället, säger Christina Hartzell och lägger upp en lista med tips på skärmen (se faktaruta).

Inga-Lisa och Johny Svensson har kört från Örkelljunga för att vara med. De har hyfsat koll på de vanligaste digitala lurendrejerierna, men lär sig gärna mer.

– Det är så många som inte har några dubier alls. Att just banken har den här informationen tycker jag är bra, säger Johny.

Inga-Lisa Svensson har själv en nära anhörig som en gång blev lurad att lämna ut koden till sin bankdosa.

– Som tur var hade hon inga pengar på kontot, säger hon.

Sparbanken Bokens vd Christina Hartzell möter kunder som blivit lurade och som skäms. ”Man tänker, hur kunde jag vara så dum? Men man är inte ensam. Alla kan drabbas,” säger hon.

Bild: Annsofie Wieland

Under informationen diskuterar man också falska länkar som skickas ut med sms, romansbedrägerier, kändis-bluffar och hur bedragare utger sig för att vara från polisen, myndigheter eller stora företag. Genom att skapa förtroende lyckas bedragaren få annars kloka människor att lämna ut både bankinformation, bankkort och koder.

En del är så förslagna att de till och med kan ringa från välkända telefonnummer.

Annons

– De som kommer har inte nerdragen huva och pratar dålig svenska. Nej, de kan se ut som en bankdirektör. Det är lätt att gå på det, säger Christina Hartzell.

Annons

Många erfarenheter delades runt kaffebordet under informationsträffen i Fagerhult. Till vänster sitter Johnny och Inga-Lisa Svensson, samt Gun-Britt Eliasson.

Bild: Annsofie Wieland

Även om tillvägagångssätten ändras hela tiden finns det något gemensamt för många av de digitala rånarna – de är ute efter att få offret att logga in på sitt bank-id, eller att lämna ut koder och bankdosa.

– Den enda gången som det är okej är om det är ni själva som ringer upp.

Fakta

Bedrägerier mot äldre

Antal anmälda brott i Örkelljunga jämfört med hela lokalpolisområdet Ängelholm inom parentes.

2019: 122 (813)

2020: 91 (815)

2021: 88 (677)

2022: 144 (1 014)

Källa: Polisen

Fakta

Tipsen som stoppar bedragaren

  • Lägg på luren om någon ringer och ber dig göra något. Påstådd brådska används ofta som ett sätt övertalningsmedel.
  • Lämna aldrig ut koder eller personlig information. Använd aldrig BankID på någon annans uppmaning. Tänk på att banken aldrig ringer dig och ber om koder eller legitimeringar.
  • Är du osäker – leta själv upp telefonnumret till banken, polisen eller myndigheten som man hänvisat till och ring upp.
  • Polisanmäl även om försöket inte lyckats.

Källa: Svårlurad/Svenska banker.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan