Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Mitt låsta garderobskåp länsades – tyvärr besannades farhågorna

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Dunkers kulturhus är en offentlig plats. Vid händelser på offentlig plats som drabbar enskild görs eventuell anmälan till polis och försäkringsbolag av den som blivit utsatt. Det skriver Gunilla Lewerentz i ett svar till Birthe Brinch Helgertz som blev drabbad av inbrott i klädskåpet på Dunkes.

Bild: Britt-Mari Olsson

Annons

Lördagen den 28 januari var jag på pianokonsert på Dunkers. Det är inte tillåtet att ta med sig sina ytterkläder i konsertsalen – hur skulle det se ut om alla gjorde det? Därför finns det låsbara garderobskåp i källarplan. Jag sökte upp ett ledigt skåp men hade lite besvär med att låsa det, paret bredvid mig likaså. Till slut lyckades det och jag kollade en extra gång innan jag gick till hissen.

Mellan skåpsraderna gick en person runt som inte verkade ”höra hemma” där. Efter en stund satte han sig på golvet och medan jag väntade på hissen hade jag tid att iaktta honom. Väl uppe i foajén bad jag en anställd i receptionen om att vara uppmärksam. Hon tackade och ringde en vakt direkt. Senare fick jag veta att när vakten kom dit var där ingen men ovisst om vakten också kollade på toaletterna intill.

Annons

Annons

Efter en underbar musikupplevelse åkte jag sedan ner till garderoben igen – massor med människor som talade med en vakt, öppna skåp och stor förvirring. Mitt, som jag trodde, låsta skåp var också öppet och min fina ”söndagskappa” samt väska med mössa, halsduk och handskar var borta! En surreal upplevelse –nästan som jag hade haft en föraning! Minst ett par var också drabbade.

Åkte direkt upp till receptionen och bad att man från Dunkers skulle göra en polisanmälan, men se - det gjorde man inte, inte deras ansvar!

Jag har alltid lärt att man skall kontakta chefen vid problem. Dunkers verksamhetschef är sedan 4,5 år tillbaka Gunilla Lewerentz och för att inte störa på en söndag ringde jag henne måndag för att få en tid för personligt samtal. Hon hade informerats om stölderna av sin personal men hade inte tid att träffa mig utan det räckte att jag nu fick chansen att berätta min historia per telefon trots att hon just då satt på tåget.

Jag undrade om de hade kamerabevakning i garderoben men det visste hon inte efter 4,5 år på posten! Det skall dock nämnas att hon tog reda på att de hade det men att det endast var polisen som fick se filmen. Min tanke var att man med polisens tillstånd skulle kunna ha en skärm i receptionen så man ibland kunde kasta ett öga på den och se om till synes obehöriga rörde sig i vissa utrymmen.

Men då fällde fru Lewerentz den politiskt korrekta kommentaren att: ”Dunkers Hus var öppet för alla och det var inget märkvärdigt att någon satt på golvet i garderoben för det satt ofta någon på golvet i några av salarna” (brist på sittplatser?).

Annons

Annons

Dessutom lite hånfullt om jag verkligen hade sett nämnde person göra inbrott! Underförstått att man inte fick döma hunden efter håren.

I min polisanmälan har jag lämnat en klar beskrivning av mannen.

Trots förbud blir det nog många ytterkläder i konsertsalen framöver.

Birthe Brinch Helgertz

Svar direkt:

Till att början med beklagar jag händelsen och förlusten. Det är självklart något vi på Dunkers kulturhus inte vill att våra besökare ska behöva vara med om. Ytterst beklagligt.

Vi på Dunkers kulturhus uppskattar det engagemang som våra besökare har. Det är till stort värde för oss och vår verksamhet.

I insändaren finns det dock en rad faktafel som är viktiga att vara medvetna om. Det är viktigt för oss att alla våra besökare ska känna sig trygga och är medvetna om att vi gör allt vad vi kan för att Dunkers kulturhus ska vara en välkomnande plats. Några förtydliganden nedan:

Det är inte förbjudet att ta med sig ytterkläderna in i konsertsalen. Det är en rekommendation. Vi har inte möjlighet att ha en bemannad garderob för att på så vis kunna ta ansvar för besökares tillhörigheter.

Dunkers kulturhus är en offentlig plats. Vid händelser på offentlig plats som drabbar enskild görs eventuell anmälan till polis och försäkringsbolag av den som blivit utsatt.

När det gäller möjlighet att övervaka husets ytor så har vi redan kamerabevakning som kontinuerligt övervakas av våra väktare. Vi har alltid väktare på plats och i rörelse under husets öppettider.

Annons

Vi kan inte avvisa personer baserat på deras utseende eller uppträdande så tillvida det inte är lagvidrigt. Det har vi, liksom andra offentliga platser, inget stöd i lagen för.

Efter denna händelse kommer vi se över om vi kan förtydliga information i garderoben kring vem som ansvarar för vad och hur vi kan hjälpas åt med för att i största möjliga mån undvika att sådant här inträffar igen.

Med förhoppning om att du ska kunna känna dig trygga i våra lokaler igen önskar jag dig välkommen åter.

Gunilla Lewerentz

verksamhetschef

Dunkers kulturhus

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan