Annons

Annons

Annons

Örkelljunga

Gratis mensskydd på Kungsskolan välkommet

Nu är de här – automaterna som delar ut gratis mensskydd till eleverna på Kungsskolan i Örkelljunga. Efter några veckor är den nya servicen redan uppskattad.

– Det är skönt att veta att det finns om man behöver, säger Sara Karlsson från elevrådet.

Text

Elvira Bokelund-Ek och Sara Karlsson är båda med i elevrådet på Kungsskolan.

Bild: Niklas Gustavsson

Annons

En lätt tryckning i spaken, så trillar tampongen ut i handen.

Att ha gratis utdelning av mensskydd på högstadiet var från början ett politiskt förslag från den rödgröna gruppen i Örkelljunga. Inspirationen kom från en skola i Ängelholm, där eleverna hade drivit fram uppsättning av automater.

Utbildningsförvaltningens utredning visade att det visserligen redan fanns möjlighet att få mensskydd från elevhälsan på Örkelljungas skolor vid akuta behov. Men en mer allmän möjlighet kan minska oro och stress kring menstruationen, resonerade tjänstemännen.

Ett tryck på spaken och en tampong trillar ut.

Bild: Niklas Gustavsson

Annons

Automater beställdes på senvåren förra året. Det är ett test som kommer att utvärderas.

Annons

Efter en lång fördröjning finns automaterna nu på två toaletter, en utanför personalrummet och en vid skolsköterskan.

Elevrådets Elvira Bokelund-Ek och Sara Karlsson visar hur de fungerar. Just idag krånglar den ena spaken, men det kan vara tillfälligt.

– Jag har inte hört att det varit några problem, säger Sara Karlsson.

Automaten tillhandahåller både tamponger och bindor och sitter på två toaletter på skolan.

Bild: Niklas Gustavsson

– Jag tycker att det är jättebra att det finns mensskydd tillgängligt. Det är ibland svårt att komma ihåg att köpa och ta med sig, säger Elvira Bokelund-Ek, som tidigare under högstadiet skrev en debattartikel om tillgång till fria mensskydd.

– Jag tycker det är en jämställdhetsfråga. Och det kan bli problem om man har en ansträngd ekonomi, säger hon.

Eleverna tror att kostnaden kan göra att man inte har så mycket mensskydd som man behöver. Tidigare kunde man alltså hämta hos skolsköterskan, men då behövde man passa vissa tider.

När mensen kommer som en överraskning kan det vara tryggt att veta att det finns bindor och tamponger att hämta på toaletten.

Bild: Niklas Gustavsson

Annons

– Det kan faktiskt var skadligt för hälsan om man har inne en tampong längre än vad som är säkert, säger Elvira Bokelund-Ek.

Annons

Jeanette Kringstad är biträdande rektor på Kungsskolan och välkomnar försöket. Men det bygger också på att de elever som inte behöver mensskydd låter automaterna vara ifred. De första dagarna var det lite problem, men nu har det lugnat ner sig, säger hon.

– Många tycker det är bra och grundtanken är också bra, säger hon.

Kungsskolans elevråd har inte efterfrågat gratis mensskydd, men det är en bra idé, tycker både Elvira Bokelund-Ek och Sara Karlsson.

Bild: Niklas Gustavsson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan